Ελεύθερος αφέθηκε ο 45χρονος αστυνομικός που πήρε μέρος στην καταδίωξη του 20χρονου Σύρου στη Λάρισα, λίγο πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο εν λόγω αστυνομικός κατηγορείται για τον πυροβολισμό και τον επακόλουθο θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού άνδρα.

Τόσο ο ανακριτής όσο και ο εισαγγελέας θεώρησαν πως δεν συντρέχει λόγος κράτησης του αστυνομικού, η υπόθεση του οποίου αναμένεται να περάσει από ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σήκωσε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε.

Κατά την έξοδο του αστυνομικού από το δικαστικό μέγαρο Λάρισας, ο συνήγορός του Δημοσθένης Γούλας περιέγραψε έναν άνθρωπο συντετριμμένο, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες: «Πρώτον, ο εντολέας μου είναι συντετριμμένος και εκφράζει τη βαθύτατή του θλίψη. Δεύτερον, όπως ενημερωθήκαμε από τον κύριο εισαγγελέα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Ήδη ο εντολέας μου είναι ελεύθερος. Δεν έχω δικαίωμα να σας πω περισσότερα επί της υποθέσεως και της ποινικής δικογραφίας, διότι η υπόθεση εξελίσσεται αυτή τη στιγμή».


Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στις 11.40 λίγο πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου, ο 20χρονος Σύρος στην καταγωγή εντοπίστηκε από αστυνομικούς του ΑΤ Κιλελέρ μέσα σε όχημα που είχε κλαπεί από το Γαλάτσι τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας. Επρόκειτο για ένα λευκό αγροτικό μάρκας Nissan Navara. Οι αστυνομικοί είχαν λάβει σήμα από την Αθήνα λόγω του πομποδέκτη που είχε το αγροτικό. Η καταδίωξη ξεκίνησε από τα διόδια του Μοσχοχωρίου, έπειτα από σήματα των αστυνομικών, τα οποία αγνοήθηκαν. Ο οδηγός κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στην Εθνική Οδό και συγκεκριμένα στον Κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα. Η καταδίωξη διήρκεσε 50 ολόκληρα λεπτά, ενώ οι τοπικές Αρχές φέρονται να ζήτησαν ενισχύσεις.

Ο οδηγός ουσιαστικά έκανε αναστροφή, βγαίνοντας από την Εθνική και κατευθυνόμενος πλέον προς Αθήνα. Μπήκε στον επαρχιακό δρόμο προς Μοσχοχώρι, όπου έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε σε τοίχο αγροτικού σπιτιού. Κατέβηκε άρον άρον από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια. Σε εκείνο το σημείο ο αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε - κατά πληροφορίες, υπήρχε σημαντική απόσταση μεταξύ τους. Ωστόσο, η σφαίρα βρήκε τον 20χρονο στα πλευρά. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, έγινε προσπάθεια ανάταξης, ωστόσο ο νεαρός Σύρος εξέπνευσε.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο 45χρονος -με βαθμό ανθυπαστυνόμου- φέρεται να ανέφερε στους συναδέλφους του πως ο πυροβολισμός ήταν ατύχημα. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε ποια στιγμή και υπό ποιες συνθήκες έβγαλε το όπλο του, ο 45χρονος φέρεται να ισχυρίζεται πως σκόνταψε σε σήτες που βρίσκονταν εκεί, περιμετρικά του αγροτικού σπιτιού, και πυροβόλησε ενδεχομένως κατά λάθος. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν μάρτυρες και κάτοικοι των γύρω σπιτιών, ακούγονταν φωνές και εκκλήσεις για παύση της καταδίωξης: «“Σταμάτα, σταμάτα” ακούστηκε να του λένε. Από τη φασαρία δεν άκουσα τον πυροβολισμό» είπε μια γειτόνισσα, ενώ η ιδιοκτήτρια του σπιτιού απουσίαζε την ώρα του συμβάντος.


Ποινικό παρελθόν

Το θύμα ήταν ηλικίας 20 ετών, γεννημένο το 2003, με δηλωμένο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη. Είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάρτιο από το Ειδικό Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κασσαβέτειας, όπου είχε εκτίσει ποινή κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ποινή φυλάκισης 46 μηνών και 20 ημερών «για παραλαβή από τα ελβετικά σύνορα πολιτών τρίτης χώρας χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό προώθησής τους σε αυτή, κατά συρροή, εκ κερδοσκοπίας και με κίνδυνο για άνθρωπο, απείθεια, οδήγηση χωρίς σχετική άδεια ικανότητας, παράνομη είσοδο στη χώρα». Αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, στα τέλη Ιουνίου, ο Σύρος είχε συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 10/07/2023