Σε συναγερμό έχουν τεθεί όλες οι αρμόδιες Αρχές ενόψει του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού, που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ το θερμόμετρο θα ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θεόδωρο Κολυδά, καύσωνα θα έχουμε από την Τετάρτη με κορύφωση την Παρασκευή, με 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Μια τάση για μικρή υποχώρηση διαφαίνεται το Σαββατοκύριακο - όμως ο καύσωνας δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του «δεν ξεχνάμε ότι ο καύσωνας είναι «ύπουλος» και επικίνδυνος. Δεν φαίνεται σαν τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται το βράδυ, όταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από 30° C». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε στην ΕΜΥ πότε θα δώσουμε τελικώς την επίσημη έναρξη του φαινομένου (μέσω έκτακτου δελτίου)», πρόσθεσε ο κ. Κολυδάς.

Στο μεταξύ, σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας αύριο στις 11 το πρωί, και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων, θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο άμυνας στην επίθεση του εκτεταμένου καύσωνα. Άξονες του σχεδίου θα είναι η αντιμετώπιση του φόρτου ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, η πρόβλεψη πυρκαγιών, η προστασία των εργαζομένων, η ετοιμότητα των νοσοκομείων και όλων των προνοιακών δομών. «Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα καύσωνα», λέει στην «Α» ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, διαβεβαιώνοντας πως «θα συντονιστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα και την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν».

Ρεύμα χωρίς διακοπές

Από τις πρώτες φροντίδες των συναρμοδίων είναι να μη στερηθούν τα νοικοκυριά την πολύτιμη ηλεκτροδότηση, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση με τα κλιματιστικά αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, αλλά και να αποφευχθούν ατυχήματα σε εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «Α» ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Στέφανος Κουνούκλας, «με την παραγωγή δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα.

Τα λιγνιτικά εργοστάσια είναι ήδη σε ετοιμότητα ώστε, αν κριθεί απαραίτητο, να λειτουργήσουν για να δώσουν ρεύμα στα νοικοκυριά». Παράλληλα, δηλώνει ότι έχουν γίνει όσα έπρεπε για τη συντήρηση του δικτύου, το οποίο πολλά από τα προηγούμενα καλοκαίρια έχει κατηγορηθεί σαν «εμπρηστής». «Έχουμε προχωρήσει ακόμα και σε υπογειοποιήσεις ενός μεγάλου κομματιού του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αττική, σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές στα βόρεια και νότια προάστια», τονίζει. Στην αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Θα δοθεί έμφαση στην προστασία των εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε υπαίθριους χώρους και θα οριστικοποιηθεί το επιτρεπόμενο -κατά τη διάρκεια των ημερών του καύσωνα- ωράριο εργασίας, ενώ θα γίνει σύσταση στους εργοδότες να διευκολύνουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν νωρίς στο σπίτι τους. Σε επιφυλακή αναμένεται να τεθούν νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και υγειονομικές μονάδες, ενώ θα διατεθούν στο κοινό σε όλη τη χώρα κλιματιζόμενοι χώροι.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/7