Σκληρή μάχη έδωσαν από τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οι πυροσβέστες για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Αλιβέρι της Εύβοιας.

Ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, είπε πως η αιτία της πυρκαγιάς ήταν ένας μελισσοκόμος. «Από τη διαδικασία καπνίσματος στα μελίσσια ξέφυγε η πυρκαγιά. Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 8 το απόγευμα και αμέσως έφτασαν όλα τα κλιμάκια. Ήταν μία δύσκολη πυρκαγιά όσον αφορά την πρόσβαση και δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας. Ο άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Όταν κατέφτασαν οι δυνάμεις, έγινε ένας διαχωρισμός ώστε να οριοθετηθεί η φωτιά και δεν χρειάστηκε εκκένωση».

«Ο δήμος πρέπει να επιφέρει πρόστιμο»

«Βόμβα» για τους ημιαστικούς και περιφερειακούς κυρίως δήμους αποτελούν τα ακαθάριστα από χόρτα οικόπεδα. «Υπάρχουν πολλά χωράφια παρατημένα με πολλά υλικά, τα οποία λειτουργούν σαν προσάναμμα. Υλικά που είναι εύφλεκτα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να τα καθαρίζει, αλλιώς ο δήμος να επιφέρει πρόστιμο», συμπλήρωσε ο κ. Τσίγκας.

Ο Μανώλης Καρράς, δήμαρχος Προποντίδας, είπε πως πράγματι υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν καθαρίζονται και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. «Δυστυχώς δεν ξέρουμε τους ιδιοκτήτες, καθώς με τους νόμους αυθαίρετων δεν γνωρίζουμε τους περισσότερους ιδιοκτήτες. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να καθαρίζουμε όπου μπορούμε. Συνεχώς έχουμε φορτηγά και φορτώνουμε τα επικίνδυνα σημεία. Εάν η νομοθεσία ήταν πιο αυστηρή, θα έπρεπε να δίνονται πρόστιμα. Εμείς για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα (σ.σ.: από κονδύλια) έχουμε πάρει 60.0000 ευρώ, αλλά έχουμε 50.000 πρώην αυθαίρετες κατοικίες που είναι σε εκτός σχεδίου περιοχές. Το θέμα είναι στις εκτός σχεδίου περιοχές. Τα λεφτά που μας δίνει το υπουργείο είναι ελάχιστα».



«Η διάταξη καθορίζει πως ο δήμος έπρεπε να κάνει αυτοψίες»

Ο Νικόλαος Ματθαίου, κοινοτικός σύμβουλος Θρακομακεδόνων, είπε πως υπολογίζουν πως στους Θρακομακεδόνες υπάρχουν 50-60 οικόπεδα ακαθάριστα. «Η διάταξη καθορίζει πως ο δήμος έπρεπε να κάνει αυτοψίες και να κόβει πρόστιμα, 500 ευρώ το στρέμμα είναι το πρόστιμο, φανταστείτε πόσα θα μαζεύονταν. Επειδή άκουσα πως δεν ξέρουν τους ιδιοκτήτες, ήθελε να ρωτήσω: κτηματολόγιο δεν υπάρχει; Η διάταξη λέει και συντήρηση, όχι μόνο καθαρισμό».

Ο δήμαρχος Προποντίδας απάντησε πως στις εντός σχεδίου περιοχές δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχουν σε περιοχές εκτός σχεδίου, που έχουν άναρχα κτισθεί και δεν τους γνωρίζουν. «Έχουμε προετοιμαστεί και φροντίσουμε να συλλέξουμε ό,τι πετιέται. Επίσης, έχουμε ανοιχτό δίκτυο και μία άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική και ενισχυμένο προσωπικό το καλοκαίρι και μπορούμε να συνδράμουν και εμείς με μηχανήματα».