Φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα σε δασική περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο χωριό Μηλάκι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στη Νότια Εύβοια, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και έλαβε διαστάσεις.

Η φωτιά κινείται στην περιοχή νότια- νοτιοανατολικά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον δήμο Αλιβερίου- Κύμης, χωρίς όμως να απειλεί το εργοστάσιο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καθώς οι φλόγες κινούνται σε αρκετή απόσταση προς την αντίθετη κατεύθυνση, στον ορεινό όγκο, ενώ πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, περίπου 3 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια και ξερά χόρτα και είναι μακριά από τον οικισμό Μηλάκι και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, που δεν διατρέχουν κίνδυνο. Από τις πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλονται προσπάθειες να οριοθετηθεί η πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Νίκο Μπαράκο που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ελπίζουμε η φωτιά όταν θα φτάσει στο νταμάρι να περιοριστεί ενώ παράλληλα το άλλο μέτωπο προσπαθούμε να το πιάσουμε σε ένα σημείο πριν φτάσει στον Προφήτη Ηλία. Αν περάσει από εκεί τα πάντα γίνονται δύσκολα».

Ο αντιδήμαρχος συμπλήρωσε πως «ήδη κινούνται μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα προς τον Προφήτη Ηλία για να δημιουργήσουν μια προστατευτική ζώνη πριν φτάσει εκεί η φωτιά». Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίς το απόγευμα και πριν πέσει το σκοτάδι επιχείρησε και ένα αεροσκάφος ωστόσο όμως το σκοτάδι δεν του επέτρεψε να συνεχίζει τις ρίψεις νερού. Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Νίκος Μπαράκος «οι καπνοί έχουν σκεπάσει ένα μεγάλο μέρος από την Εύβοια. Το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο. Είναι ορατό από πάρα πολλά χιλιόμετρα. Η φωτιά ανεβαίνει, κατεβαίνει βουνά και συνεχίζει να καίει χωρίς προς το παρόν να απειλεί κατοικημένες περιοχές και τα εργοστάσια της ΔΕΗ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής».

«Είναι πολύ δύσκολο σημείο. Η νύχτα θα είναι μακριά. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή και θα παραμείνουμε όλο το βράδυ» σημείωσε ο κ. Νίκος Μπαράκος ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει και εθελοντές οι οποίοι βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία για να περιορίσουν το πέρασμα της φωτιάς.



Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και σκαπτικά μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία ανοίγουν δρόμους για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον στην κατάσβεση βοηθούν και υδροφόρες του εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο δίνουν μάχη προκειμένου να την περιορίσουν έτσι ώστε να μην απειλήσει κατοικημένη περιοχή.



Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας για αύριο Παρασκευή αρκετές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

aliveri-fwtia
fwtia-eliveri