Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού, που θα φέρει τον υδράργυρο κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας τις προσεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά τον παρουσιαστή καιρού της ΕΡΤ3, Σάκη Αρναούτογλου, και ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, αναφέρεται στο επερχόμενο κύμα ζέστης που βρίσκεται προ των πυλών.




Κύμα ζέστης από αύριο και στο βάθος καύσωνας

«Πρόβα υψηλών θερμοκρασιών μέχρι το Σάββατο και στο βάθος καύσωνας», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της βόρειας Αφρικής και της κεντρικής Μεσογείου προς τη χώρα, η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο με τα θερμόμετρα να φλερτάρουν με τους 38 βαθμούς Κελσίου».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha, την Παρασκευή 7/07 και το Σάββατο 8/07 η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα διαμορφωθεί ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
-ΤΡΙΚΑΛΑ 38
-ΑΡΓΟΛΙΔΑ 38
-ΜΕΣΣΗΝΙΑ 38
-ΑΤΤΙΚΗ 37
-ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ 37

ΣΑΒΒΑΤΟ
-ΜΕΣΣΗΝΙΑ 37-38
-ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ 37-38
-ΑΡΤΑ 37
-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 37
-ΑΤΤΙΚΗ 35-36

«Το κύμα αυτό θα υποχωρήσει την Κυριακή (9/07), αφού το ενισχυμένο μελτέμι θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς. Ωστόσο, από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανηφόρα, με αποτέλεσμα μεσοβδόμαδα να αντιμετωπίσουμε το πρώτο επεισόδιο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται να έχει και ένταση και έκταση και διάρκεια», σημείωσε.

Τι λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε, ένας καύσωνας χαρακτηρίζεται από διάφορους παράγοντες.

Πρώτον, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να ξεπερνούν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τους 29-30 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, οι συνθήκες αυτές πρέπει να διατηρηθούν για ελάχιστη διάρκεια 72 ωρών και ενδεχομένως να επεκταθούν στις 96 ώρες, για να χαρακτηριστούν επίσημα ως καύσωνας.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, την Παρασκευή 7/07 δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο, με εξαίρεση την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Τα θερμόμετρα θα δείχνουν 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές και κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι βοριάδες.

«Έτσι θα μπούμε και στην επόμενη εβδομάδα, με ανεβασμένες θερμοκρασίες και θα δούμε αν αυτό το θερμοκύμα θα μπορεί να χαρακτηριστεί τελικά καύσωνας», κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.