Σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δείχνει έναν σερβιτόρο σε beach bar της Ρόδου να πηγαίνει την παραγγελία στους πελάτες σχεδόν κολυμπώντας.

Ο εισαγγελέας έχει ήδη διατάξει προκαταρκτική εξέταση, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του beach bar διαβεβαίωσε πως ο εργαζόμενος είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος.

Την επιχείρηση στήριξαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του beach bar, όμως το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, μίλησε για το περιστατικό στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

«Όταν ο υπάλληλος προσπαθεί να ισορροπήσει στο βίντεο που δείχνετε, ακούγονται γέλια χλευασμού από αυτούς που τραβάνε το βίντεο. Ο συνάδελφος είναι το δένδρο και όχι το δάσος. Δεν είναι πια μεμονωμένα περιστατικά, είναι πλειοψηφία.

Ο έλεγχος που έγινε για 7 ώρες ήταν λάθος έλεγχος. Δεν ζητήσαμε από την ανεξάρτητη Αρχή να ελέγξει εάν οι συνάδελφοι είναι στην ΕΡΓΑΝΗ, εάν κολλάνε ένσημα ή αν πληρώνονται. Ζητήσαμε να κληθεί το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων», είπε αρχικά ο κ. Χότζογλου.


Νόμιμη εργασία σε κάτι παράνομο

«Δυστυχώς τέτοιο κλιμάκιο στο νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καταρχάς, εργασία μέσα στο νερό. Υπάρχει η τεχνική Επιθεώρησης Εργασίας αρμόδια για τα θέματα υγείας και ασφάλειας που με νόμο του 2010 οφείλει να εξετάζει αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας σε εργαζόμενους στις παραλίες.

Στα παιδιά που είναι πάνω κάτω στις ξαπλώστρες κάτω από 40 βαθμούς. Έχουμε αφήσει απ’ έξω τα παιδιά αυτά και ασχολούμαστε με τον συνάδελφο που βγάζει 3.000 ευρώ τον μήνα», σημείωσε.

«Το παράνομο είναι στο ότι προσφέρεται «νόμιμη» εργασία σε κάτι που είναι παράνομο, όπως αυτές οι πλωτές κατασκευές. Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω 500.000 εργαζόμενους στην εστίαση από τέτοιες κανιβαλιστικές πρακτικές. Δεν είναι έγνοια μου να κλείνουν οι επιχειρήσεις, αλλά να εναρμονιστούν με την εργατική νομοθεσία», συμπλήρωσε ο κ. Χότζογλου.

Με τη σειρά της, η αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Κω, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, τοποθετήθηκε για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό.

«Οι εργαζόμενοί μας είναι συνεργάτες μας και πρέπει να δουλεύουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Το επάγγελμά μας είναι απαιτητικό. Ο τουρισμός βάλλεται από παντού ενώ είναι το 11% του ΑΕΠ στη χώρα. Έχουμε 500.000 εργαζομένους και πρέπει να λέμε και τα καλά και τα κακά.

Δεν μπορεί πίσω από κάθε επαγγελματία να υπάρχει ο νόμος, πρέπει ο επαγγελματίας να ξέρει πώς να φερθεί. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήθελε να εργαστεί εμείς τι να πούμε; Θέλουμε να έχουμε καλές συνθήκες εργασίας. Για μένα δεν είναι σωστός ο τρόπος που δούλευε ο εργαζόμενος, αλλά ο κάθε επιχειρηματίας χτίσει την εικόνα του», υπογράμμισε.