Τουλάχιστον 5,5 χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου «κόβουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με σχετική ανάλυση που βασίζεται σε στοιχεία για τον χρόνο που περνάει ο μέσος χρήστης στα σόσιαλ μίντια.

Από τη μέτρηση της DataReportal που έγινε με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Κοινωνικών Μέσων, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 30 Ιουνίου, ο μέσος χρήστης των σόσιαλ μίντια ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του ξοδεύει κατά μέσο όρο 2,5 ώρες την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα. Με απλά μαθηματικά μπορεί κανείς να υπολογίσει ότι σε έναν χρόνο ο μέσος χρήστης περνάει 864 ώρες ασχολούμενος με τα κοινωνικά δίκτυα, ήτοι 36 ήμερες, δηλαδή κάτι παραπάνω από έναν μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν υποθέσουμε ότι τα 72 χρόνια ζωής είναι ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής (η χρήση ξεκινάει από τα 16 έτη ζωής), μια ημερήσια χρήση 2,5 ωρών σημαίνει ότι οι χρήστες των σόσιαλ μίντια ζουν στον «πραγματικό κόσμο» 5,5 χρόνια λιγότερα από τους υπόλοιπους.

Πραγματικός αντίκτυπος

Ο πραγματικός αντίκτυπος των παραπάνω αλλά και το μέγεθος του «προβλήματος» γίνεται καλύτερα κατανοητό αν συνυπολογίσει κάποιος τον αριθμό των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καθημερινά τουλάχιστον 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνδέονται στους λογαριασμούς τους στα σόσιαλ μίντια. Στόχος είναι προφανώς η πληροφόρησή τους για θέματα του ενδιαφέροντός τους (ψυχαγωγία ή ειδησεογραφία), αλλά και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.  Πριν από 20 χρόνια, το 2004, όταν άνοιξε το MySpace που ήταν το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είχε μάξιμουμ 1.000.000 μηνιαίους χρήστες. 

Η διαφορά είναι τεράστια και, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι μέσα σε 20 χρόνια από 1.000.000 μηνιαίους χρήστες τα σόσιαλ μίντια έφτασαν να έχουν καθημερινούς χρήστες ίσους με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης καταδεικνύει τη ραγδαία ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.



Για να το πετύχουν αυτό, αλλά και για να μας κρατούν κολλημένους στις οθόνες μας όλο και περισσότερο, πλατφόρμες όπως το YouΤube, το Facebook, το Snapchat, το TikTok και το Instagram έκαναν χρήση ειδικών αλγόριθμων που είναι βελτιστοποιημένοι για την αύξηση της χρήσης και εμπλοκής τού εκάστοτε χρήστη.

Αυτό ακριβώς είναι και το σκοτεινό σημείο των σόσιαλ μίντια, καθώς η μία μετά την άλλη επιστημονικές έρευνες έρχονται εδώ και χρόνια να καταδείξουν ότι η χωρίς περιορισμούς χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ όσον αφορά το κομμάτι των εφήβων, η μακροχρόνια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Χρήστου Στασινόπουλου