Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών έβαλε η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ έφτασε η ώρα της λύτρωσης για τα παιδιά που μόχθησαν όχι μόνο αυτή τη σχολική χρονιά, αλλά και όλες τις προηγούμενες «αγγίζοντας» το άριστο. Πλέον οι μαθητές που πλησίασαν το απόλυτο της βαθμολογίας μπορούν να διαλέξουν όποια σχολή επιθυμούν για την ακαδημαϊκή τους σεζόν.

Η κορυφαία σε βαθμολογία στις Πανελλαδικές του 2023 φαίνεται πως είναι η Ζωή Λουκά που συγκέντρωσε 19.826 μόρια. «Ήταν κάτι απρόσμενο, είμαι περήφανη και δικαιωμένη» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε ακόμη ότι το συστηματικό διάβασμα ήταν αυτό που τη βοήθησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. «19,7 Έκθεση, 20 Βιολογία, 19,6 Χημεία, 20 Φυσική. Ήταν κάτι απρόσμενο, είμαι περήφανη και δικαιωμένη» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ζωή. Τόνισε ακόμη ότι το συστηματικό διάβασμα ήταν αυτό που τη βοήθησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. «Θέλω να μπω στην ιατρική με ανοιχτό μυαλό ώστε να βρω αυτό που μου ταιριάζει στην κλίση μου. Ότι και αν κάνω θέλω να συμβάλω ώστε να κάνουν κάποιου τη ζωή λίγο καλύτερη», επισήμανε η «πρώτη των πρώτων» στις Πανελλήνιες 2023.

Η «συνταγή» της επιτυχίας του μαθητή από την Θεσσαλονίκη με τα 19.710 μόρια

Για την επιτυχία του να πετύχει επίδοση 19.710 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μίλησε στο ΟΡΕΝ ο Δημήτρης Καραβασίλης από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτοντας τη μεθοδολογία του.

Όπως είπε ο μαθητής που με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε εξασφάλισε την είσοδό του στη Νομική Θεσσαλονίκης, «πήγαινα σχολείο, έκανα λίγες απουσίες, διάβαζα το βράδυ ένα δίωρο την ημέρα και από 4-5 ώρες τα Σαββατοκύριακα ενώ έβγαινα και 2-3 φορές την εβδομάδα για να αλλάζω παραστάσεις». Στην παρατήρηση, δε, ότι «δεν φαίνεσαι και πολύ σπασίκλας» ο Δημήτρης σχολίασε «δεν θα το έλεγα».

Ο νεαρός Θεσσαλονικιός εξομολογήθηκε ότι «μου άρεσαν τα αρχαία πάρα πολύ» ενώ για τα επόμενα βήματά του είπε ότι «σκέφτομαι για μεταπτυχιακό έξω αλλά σκέφτομαι να μείνω εδώ».

Για τα επαγγελματικά του βήματα είπε ότι καταρχήν εξετάζει τη δικηγορία «αλλά σκέφτομαι και για ακαδημαϊκός» αποκαλύπτοντας ότι ο πατέρας του είναι δικηγόρος και η μητέρα του συμβολαιογράφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, πολύ καλές επιδόσεις στις πανελλαδικές πέτυχαν και οι φίλοι του οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στις επιστήμες υγείας.

Αρίστευσε η Άντα Μυλωνά από τον Πύργο

Την απόλυτη ικανοποίηση μετά από πολύ σκληρή δουλειά ζει η Άντα Μυλωνά, μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Πύργου, που συγκέντρωσε στις πανελλαδικές εξετάσεις 19.640 μόρια. Έγραψε 20 σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και 18,2 στην Έκθεση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο PatrisNews.gr, ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ίδια, διάβαζε αρκετές ώρες αλλά έβρισκε και ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση αλλά και για πιάνο. «Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενη και ευχαριστημένη με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα. Έγραψα 19.640 μόρια και συγκεκριμένα 20 σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία και 18,2 στην Έκθεση. Ήταν μία δύσκολη χρονιά, διάβαζα πολλές ώρες, αλλά έβρισκα ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση. Έπαιζα πιάνο, έβγαινα με φίλους και διάβαζα χωρίς υπερβολές. Βοήθησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν είχα κενά από προηγούμενες τάξεις και αγαπούσα πάντα τις θετικές επιστήμες, οπότε διάβαζα με ευχαρίστηση».

Η Ιωάννα Σπίγγου ξεχώρισε στην Κέρκυρα με 19.600 μόρια

Την υψηλότερη βαθμολογία στην Κέρκυρα πέτυχε η Ιωάννα Σπίγγου από το 1ο ΓΕΛ. Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της κατάφερε να βρεθεί στα βαθμολογικά «ρετιρέ» και να ξεχωρίσει ως η πρώτη των πρώτων στην Κέρκυρα με βαθμούς που «ζαλίζουν». 19,9 στη Φυσική, 20 στη Χημεία, 20 στη Βιολογία και 18,5 στην Έκθεση που μεταφράζονται σε 19.600 μόρια.

Η νεαρή αριστούχος βάζει πλέον πλώρη για την Ιατρική συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Όλα αυτά ωστόσο δεν ήρθαν χωρίς κόπο. «Ήταν μια δύσκολη και κουραστική χρονιά. Το διάβασμα μπορεί να έφτανε και τις 12 ώρες την ημέρα. Τα εμπόδια ήταν πολλά στη διαδρομή, αλλά βοήθησε και η τύχη», είναι τα πρώτα λόγια που επισημαίνει στην «Ε».

Η 17χρονη ένιωσε μεγάλη ανακούφιση όταν επιτέλους είδε τις βαθμολογίες της, με την ένταση του προηγούμενου διαστήματος να μετατρέπεται εύλογα σε ένα ξέσπασμα από κλάματα. «Ο δρόμος είναι δύσκολος και δεν είναι ίδιος για όλους. Υπάρχει ένας μύθος πίσω από όλο αυτό. Δίνουμε ένα ειδικό βάρος στο όνομα των πανελληνίων. Πράγματι η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαχείριση του άγχους και όλης γενικότερα της κατάστασης δεν είναι εύκολη», αναφέρει.

Ο Αθανάσιος Στεργιανός από τη Λαμία συγκέντρωσε 19.480 μόρια

Ο μαθητής του 6ου ΓΕΛ Λαμίας, Αθανάσιος Στεργιανός πέτυχε υψηλές βαθμολογίες στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), συγκεντρώνοντας 19.480 μόρια. Συγκεκριμένα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία πήρε 19.1, στα  Μαθηματικά 19.7, στη Φυσική  18.6 και στη Χημεία 20.0.

Δίδυμα αδέρφια αρίστευσαν στις Σέρρες με πάνω από 19.000 μόρια

Διπλή χαρά για μια οικογένεια στις Σέρρες, αφού δύο δίδυμα αδέρφια κατάφεραν να θριαμβεύσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2023, συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια ο καθένας.

Η Δήμητρα Μπούσιου συγκέντρωσε 19.350 μόρια και ο Παναγιώτης Μπούσιος που συγκέντρωσε 19.010 μόρια.

«Χρειάζεται μεθοδευμένο διάβασμα από την αρχή της χρονιάς και οργάνωση αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος και δεν πρέπει να υπάρχουν κενά», είπε η Δήμητρα στην ΕΡΤ, με τον αδερφό της, Παναγιώτη να προσθέτει πως οι Πανελλαδικές χρειάζονται «πρόγραμμα, διάβασμα και στήριξη από καθηγητές και οικογένεια».

Τα δύο αδέρφια προετοιμάστηκαν με μαθήματα στο Φροντιστήριο, όπου πήγαιναν αμέσως μετά το σχολείο, με τον χρόνο να είναι περιορισμένος και το διάβασμα αρκετό. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Παναγιώτης φυσικά και έκαναν και τις εξόδους τους αλλά «με μέτρο».

Όσο για τις σχολές που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, για την Δήμητρα είναι η Στρατιωτική Ιατρική, ενώ για τον Παναγιώτη, το Πολυτεχνείο.

Το SMS για τα 19.500 μόρια τη βρήκε σε καραντίνα με COVID-19

Το SMS που την ενημέρωνε για τη βαθμολογία της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις την βρήκε στο σπίτι της, σε καραντίνα, λόγω λοίμωξης με Covid-19.

Η Ελισσάβετ Χατζηπροδρόμου, απόφοιτη του 6ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, είναι μία από τους σχεδόν 89.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών, που χαρακτηρίστηκαν ως «τα παιδιά της καραντίνας», εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλαν η πανδημία και η τηλεκπαίδευση κατά τα χρόνια της λυκειακής τους εκπαίδευσης και προετοιμασίας τους για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια. Με βαθμούς 19 στο μάθημα της Έκθεσης, 19,5 στο μάθημα των Αρχαίων και 19,8 στα μαθήματα Λατινικών και της Ιστορίας έχει συγκεντρώσει από 19.420 έως 19.580 μόρια -ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων κάθε σχολής του Πεδίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Για τον πλήρη υπολογισμό των μορίων που συγκέντρωσε θα πρέπει να περιμένει λίγες μέρες ακόμη, μέχρι την ανακοίνωση -την επόμενη εβδομάδα, και των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων και συγκεκριμένα των Αγγλικών που συνυπολογίζονται για την εισαγωγή στην Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο προσανατολίζεται να έχει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσει, χωρίς να έχει αποκλείσει και το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Παράλληλα, τέσσερις απόφοιτοι λυκείων της Πάτρας, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολύ υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, περιέγραψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησαν τους καθηγητές τους, καθώς και τις οικογένειές τους, για την σημαντική βοήθεια που τους παρείχαν.

Η Βασιλική Καραχάλιου συγκέντρωσε 19.260 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή. Όπως είπε «η φετινή χρονιά ήταν μία χαλαρή χρονιά, αφού διάβαζα με σύστημα και χωρίς υπερβολές, δηλαδή περίπου τρεις ώρες την ημέρα». Επίσης, τόνισε ότι, «ήξερα πώς να διαβάζω. Έδινα αρκετή βάση στις επαναλήψεις και στα διαγωνίσματα, χωρίς να έχω ιδιαίτερο άγχος». Μάλιστα, όπως τονίζει, «είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, διότι ρύθμιζα το πρόγραμμά μου ώστε να προλαβαίνω και το διάβασμα αλλά και τις βόλτες».

Ο Ηλίας Μουτογεώργος συγκέντρωσε 19.120 μόρια και στόχος του είναι να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως ανέφερε «η χρονιά της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν μία μεταβατική περίοδος, κυρίως λόγω της ύλης που ήταν μεγάλη σε όγκο, αλλά και της δυσκολίας της». Παράλληλα συμπλήρωσε ότι  «θεωρώ ότι φέτος οι πανελλαδικές απαιτούσαν συνεχή προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, στοχοπροσήλωση, μεράκι και τακτικό διάβασμα». «Θυσίασα κάποιες εξόδους με τους φίλους, αλλά δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα όλη ημέρα, ενώ κατάφερα να ασχοληθώ και με το χόμπι μου που είναι η μουσική» κατέληξε.

Η Δέσποινα Ιωάννου, η οποία συγκέντρωσε 19.100 μόρια, θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή. Όπως τόνισε, «η τελευταία χρονιά ήταν μία δύσκολη χρονιά, διότι όταν θέτεις υψηλούς στόχους έχεις πολλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου και θέλεις πάντα να πετυχαίνεις το καλύτερο». Επίσης, πρόσθεσε: «Αγωνίζεσαι συνεχώς, αφού στην ουσία είναι μία αναμέτρηση με τον ίδιο σου τον εαυτό». Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο, σημείωσε ότι «δεν είχα και πάρα πολύ, διότι ο όγκος της ύλης ήταν πάρα πολύ μεγάλος, κάτι που δεν σου επιτρέπει να κάνεις μία επιφανειακή ανάγνωση, όταν θέλεις να εμβαθύνεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς».

Ο Μύρωνας Αυγουστάκης συγκέντρωσε 19.060 μόρια και στόχος του είναι να εισαχθεί Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, «η χρονιά ήταν δύσκολη και χρειάστηκε αρκετή προετοιμασία, διότι η ύλη ήταν εκτενής, αλλά πιστεύω ότι όλα πήγαν μία χαρά, αφού ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές μου». «Ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, διότι οι ώρες που επένδυσα, αφού δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο, στο στόχο που είχα βάλει, είχαν αποτέλεσμα και χαίρομαι πάρα πολύ που τα κατάφερα».