Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα (19 – 25 Ιουνίου 2023) από κοροναϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Ακόμα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κοροναϊό.

Παρότι, όμως, αυξήθηκε λίγο η θετικότητα στα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ, οι εισαγωγές ήταν μειωμένες σε σύγκριση με τις προγενέστερες εβδομάδες. Το ίδιο και τα νέα, βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η ύφεση και στις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνων, καθώς και στη γρίπη.

Όπως εξηγεί, η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

-Τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και
-Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου
Παρέμειναν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα στην κοινότητα.

Κοροναϊός – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης μειωμένος κατά 50% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά εισήχθησαν στα νοσοκομεία 211 ασθενείς (την περασμένη εβδομάδα ήταν 225).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρέμεινε σταθερός έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν μειωμένος κατά 38%. Διασωληνώθηκαν 5 ασθενείς (όσοι και την προηγούμενη εβδομάδα).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός είναι 27. Καταγράφηκαν 17 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 74-100 ετών).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον. Από την 9η εβδομάδα όμως, υπερτερεί η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 που έχει δημιουργήσει ο κοροναϊός.

Την εβδομάδα αυτή η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (ή Κράκεν) με ποσοστό 84%. Ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB.1.16 (ή Αρκτούρος) με ποσοστό 14%.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κοροναϊός έχει μείωση της κυκλοφορίας του σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.