Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της εφημερίας στο γενικό νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, μια ασθενής έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης σε κωματώδη κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, μετά από χρήση από ναρκωτικών ουσιών. Την ασθενή συνόδευε ο σύντροφός της, όπως αναφέρεται σε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο thestival.gr.

Τι συνέβη

Όταν χορηγήθηκαν στην ασθενή οι απαραίτητες ουσίες από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου έτσι ώστε αυτή να επανέλθει, η ίδια ξύπνησε και βρισκόταν εκτός ελέγχου.

«Πέρα από την λεκτική βία δύο νοσηλεύτριες υπέστησαν ξυλοδαρμό. Την μία την κλώτησε σε διάφορα σημεία του σώματος και σε μία άλλη της τράβηξε τα μαλλιά. Στη συνέχεια η ασθενής ανέβηκε σε φορείο και κατούρησε όσους βρίσκονταν τριγύρω και προσπαθούσαν να την βοηθήσουν. Ήρθε η Αστυνομία αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν μετά την παρέμβαση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού», αναφέρει η ανώνυμη καταγγελία.

Στα επείγοντα κλήθηκε και η Αστυνομία η οποία έφτασε λίγη ώρα μετά. Η γυναίκα εξετάστηκε από εφημερεύοντα ψυχίατρο και ζητήθηκε η μεταφορά της στο ψυχιατρικό νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε.

«Τρεις νοσηλευτές είχαν εμπλακεί με την ασθενή. Η ασθενής όταν προσκομίστηκε σε εμάς ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Ο συνοδός της ο οποίος ήταν και αυτός χρήστης ουσιών μας είπε ότι πήραν ουσίες. Με το που έγιναν τα αντίδοτα στην ασθενή, αυτή αφύπνισε αλλά με διέγερση και αμέσως μετά με επιθετική διάθεση. Στην αφύπνιση μία νοσηλεύτρια ήταν πολύ κοντά στο φορείο της και δέχτηκε μια κλωτσιά στην κοιλιά. Προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν την ασθενή και την μετέφεραν σε διπλανό ιατρείο. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στον χώρο και η συγκεκριμένη εκτός από το ότι ήταν επιθετική προς όλους, ξέφυγε της προσοχής τους οπότε άρπαξε μία νοσηλεύτρια από τα μαλλιά και την έριξε κάτω. Ενεπλάκησαν αρκετοί συνάδελφοι για να μπορέσουν να τους απεμπλέξουν γιατί θα μπορούσε να προβεί και σε άλλες ενέργειες. Μετά από προσπάθεια πολλών κατάφεραν να την απομακρύνουν από την νοσηλεύτρια και να την έχουν υπό περιορισμό», περιγράφει στο thestival.gr o Προϊστάμενος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και νοσηλευτής στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Απόστολος Πλιόκας.

«Το ότι δεν συνέβη κάτι σοβαρό νομίζω είναι τυχαίο»

Οι δύο νοσηλεύτριες που δέχθηκαν την επίθεση δεν θα κινηθούν νομικά. Καμία δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ώστε να κινδυνεύει η υγεία τους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί όπως επισήμανε ο κ. Πλιόκας. «Το νοσοκομείο έκανε ήδη ενέργειες με την Αστυνομία, δεν θα υποβληθούν μηνύσεις. Η υγεία τους από το συμβάν δεν υπέστη σοβαρή βλάβη αλλά θα μπορούσε να είχε συμβεί. Δηλαδή το ότι δεν συνέβη κάτι σοβαρό νομίζω είναι τυχαίο. Η επίθεση δεν ήταν ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα»

Για περιστατικό που δεν είναι μεμονωμένο κάνει λόγο ο κ. Απόστολος Πλιόκας. Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο δέχεται και περιστατικά από την Βόρεια Ελλάδα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, το νοσοκομείο εμπλέκεται στις οκτώ εφημερίες του μήνα και από αυτές, τις πέντε εφημερεύει μόνο του. Αν και, σύμφωνα με τον κ. Πλιόκα, η διοίκηση κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να βοηθήσει την κατάσταση ο χώρος των Επειγόντων Περιστατικών παραμένει αρκετά επισφαλής. «Αυτά τα δρώμενα δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό στο νοσοκομείο μας. Το νοσοκομείο μας εφημερεύει μόνο του τουλάχιστον πέντε φορές το μήνα και εμπλέκεται στις οκτώ εφημερίες του μήνα της πόλης. Από αυτές, τις πέντε εφημερεύει μόνο του. Άρα καλείται να αντιμετωπίσει το βάρος των περιστατικών της Βορείου Ελλάδος γιατί τα περιστατικά που φτάνουν στο νοσοκομείο μας δεν αφορούν μόνο την πόλη. Είναι νοσοκομείο με πολλές ειδικότητες που δέχεται και ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν νοσοκομεία της επαρχίας. Ένα νευροχειρουργικό συμβάν όπως για παράδειγμα στη Φλώρινα θα έρθει στο νοσοκομείο μας. Σε μια επιβαρυμένη εφημερία που έχει ήδη ένα τροχαίο και μία ανακοπή στην αναζωογόνηση, θα μπει και το πρώτο περιστατικό διασωληνωμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο Τμήμα Επειγόντων. Συνεπάγεται φόρτο. Σε αυτό τον φόρτο είμαστε συνηθισμένοι. Η έκθεσή μας σε αυτούς τους κινδύνους είναι συνεχής», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Παρουσία της Αστυνομίας για ασφαλέστερο περιβάλλον στην εφημερία»

Οι εργαζόμενοι ζητούν την φύλαξη της εφημέρευσης στο νοσοκομείο από την Αστυνομία, έτσι ώστε να μπορεί να επέμβει άμεσα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού. Όπως σημειώνει ο Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, χειρουργός και μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου ως εκπρόσωπος των γιατρών, Βασίλης Ντούρος, οι άντρες security του νοσοκομείου δεν μπορούν να παρέμβουν σε ανάλογα περιστατικά καθώς δεν έχουν την δικαιοδοσία.

«Οι εφημερίες δεν είναι ασφαλή περιβάλλοντα για το προσωπικό. Το προσωπικό θα κάνει την δουλειά του που είναι να φροντίσουμε για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που και οι δύο νοσηλεύτριες δεν θα κινηθούν νομικά και έχουν κάθε δικαίωμα και να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση εναντίον οποιουδήποτε βλάπτει ή θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Από την άλλη και λόγω νομικών θεμάτων οι άντρες της εταιρείας security του νοσοκομείου δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία να ακινητοποιήσουν κάποιον ο οποίος θα επιτεθεί στο προσωπικό είτε λεκτικά είτε με σωματική βία. Πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα με τον γιατρό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που προπηλακίστηκε διότι αρνήθηκε να γράψει μία ψεύτικη άδεια σε κάποια που δεν ήθελε να πάει στην εφορευτική επιτροπή. Πολύ συχνά συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Όχι μόνο από ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η γυναίκα ήταν τοξικομανής. Έρχονται μεθυσμένοι, ψυχιατρικοί ασθενείς. Τους φέρνει το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ενώ πρέπει να μεταφερθούν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Σταυρούπολης. Εμείς δεν εφημερεύουμε για τα ψυχιατρικά περιστατικά. Το προσωπικό κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την υγεία και το καλό των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται 3-4 άτομα για να ακινητοποιήσουν κάποιον και να μην τον αφήσουν να κάνει περισσότερη ζημιά στον εαυτό του, πράγμα το οποίο δυσχεραίνει και το έργο της εφημερίας», αναφέρει ο κ. Ντούρος. 

«Σαν σωματείο εργαζομένων θα θέλαμε την ενεργή φύλαξη και ομαλών συνθηκών της εφημέρευσης από την Αστυνομία. Από την στιγμή που οι εταιρείες security λόγω νομικών θεμάτων δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία στην καταστολή αυτό τον ρόλο πρέπει να τον αναλάβει καλώς ή κακώς η αστυνομία για να γίνει το περιβάλλον των επειγόντων ασφαλέστερο και για τους πολίτες οι οποίοι καμιά φορά αγανακτούν βλέποντας τον χαμό που δημιουργούν άλλοι συμπολίτες μας αλλά και από το προσωπικό, το οποίο πρέπει να είναι εντάξει για να κάνει την δουλειά του», συμπληρώνει ο ίδιος.