H διοργάνωση του WaterBoom Festival ένα 24ωρο μετά τον πανικό που προκλήθηκε στο ΟΑΚΑ, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση: «Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με την αστυνομία, διευκολύνοντας το έργο της και παραμένοντας στη διάθεσή της για την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που θα επιτρέψει τον εντοπισμό του δράστη» επισημαίνεται.

«Θέλουμε να δηλώσουμε μια ειλικρινή συγγνώμη σε όλους τους επισκέπτες μας για την αναστάτωση που προκάλεσε το γεγονός» προστίθεται μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η ομάδα του Waterboom Festival απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει την απερίσκεπτη πράξη της ρίψης δακρυγόνου / καπνογόνου στο χώρο της εκδήλωσης. Η διοργάνωσή μας τήρησε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία security που υλοποίησε άμεσα το σχέδιο εκκένωσης και με τον άριστο επαγγελματισμό της κατάφερε να διαχειριστεί άμεσα το γεγονός και να επιτρέψει την άμεση αποσυμφόρηση του πλήθους.

Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με την αστυνομία, διευκολύνοντας το έργο της και παραμένοντας στη διάθεσή της για την εξέταση του οπτικοακουστικού υλικού που θα επιτρέψει τον εντοπισμό του δράστη. Απευθύνουμε παράλληλα έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία σε οπτικοακουστική ή άλλη μορφή που μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να βρεθεί ο δράστης. Βάσει των διεθνώς αποδεκτών πρακτικών ασφαλείας η εκδήλωση συνεχίστηκε ώστε να απομονωθεί το περιστατικό και να μην δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση πανικού.

Εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στην ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και του First Aid Ambulance που με την άμεση επέμβαση τους αποφεύχθηκε οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό.

Θέλουμε να δηλώσουμε μια ειλικρινή συγγνώμη σε όλους τους επισκέπτες μας για την αναστάτωση που προκάλεσε το γεγονός».

Το έκρυθμο σκηνικό

Βίντεο καταγράφει τη στιγμή που κάποιοι οι οποίοι βρίσκονταν στην αρένα της συναυλίας, σχεδόν στο μέσο της και πιο πίσω, πετάνε χημικά μέσα στο κόσμο. Διακρίνεται ένα σύννεφο καπνού και μετά το χάος, ο τρόμος. Το πλήθος «σκίζεται» στη μέση και τα παιδιά τρέχουν να σωθούν μη μπορώντας να πάρουν ανάσα.

Tο σκηνικό θύμισε σε κάποιους την τραγωδία της Θύρας 7, την μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων και μια από τις χειρότερες στην ιστορία του αθλητισμού. «Ευτυχώς που οι σεκιούριτι αντέδρασαν γρήγορα και άνοιξαν τις πύλες καθώς τα παιδιά είχαν πανικοβληθεί και έτρεχαν προς τις εξόδους χωρίς ανάσα με τα μάτια τους να τσούζουν. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα» είπε γονιός.

Οι ίδιες μαρτυρίες κάνουν λόγο για ανύπαρκτους ελέγχους στις εισόδους, με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία πέταξαν μέσα στον συναυλιακό χώρο τις δακρυγόνες ουσίες.

Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι οι διοργανωτές δεν διέκοψαν στιγμή τη συναυλία. «Αντί να σταματήσουν το event, ο influencer Αλέξανδρος Κοψιάλης που είχε αναλάβει την παρουσίαση είπε ότι "μπορούμε να περνάμε καλά και χωρίς αυτά" και συνέχισαν τη συναυλία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταγγελίες. «Τους ένοιαζε μόνο να συνεχιστεί το σόου, γι’ αυτό δεν έδωσαν σημασία. Μέσα στην αρένα ήταν δεκάδες χιλιάδες ανήλικα, το ένα πάνω στο άλλο! Κανένας έλεγχος, τίποτα. Ζητάμε να παρέμβει εισαγγελέας» λέει στο protothema.gr ένας άλλος γονέας που βρέθηκε στο Waterboom Festival με τα δύο παιδιά του.

Σύμφωνα με άλλο γονέα, «κάποια στιγμή μερικά παιδια άναψαν καπνογόνα και τα μάτια των παιδιών άρχισαν να τσούζουν, πιθανόν και από τη ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. "Προσπαθούσαμε να σωθούμε" μου είπε ο γιος μου».

Στο άκουσμα των όσων συνέβησαν, πολλοί γονείς έσπευσαν στο ΟΑΚΑ, για να παραλάβουν τα παιδιά τους, ενώ στο σημείο μετέβησαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Μάλιστα σημειώθηκε λιποθυμικό επεισόδιο 17χρονου. Ο νεαρός παρελήφθη από τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη και μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς.