Στον Φρέντι Μπελέρη και την υπόθεση της προφυλάκισής του στην Αλβανία με την κατηγορία της συνέργειας σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας κάνοντας λόγο για «επιχείρηση εξόντωσης του Δημάρχου Χειμάρρας με κάθε μέσο».

«Το λέμε αυτό γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόρριψη της αιτήσεως για αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη, λέει ότι “προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από την δίωξή του”. Όμως, η άποψή μας είναι πως δεν χρειάζεται κανένας προβληματισμός από μέρους της Ελλάδος. Γιατί, οι Αλβανοί, ανθέλληνες και αδίστακτοι όπως πάντοτε, θέλουν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη», τονίζει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο ιεράρχης.

Προσθέτει δε «δυστυχώς, είναι δική μας η ευθύνη για το ότι όταν ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα δεν αναγνώριζε την Χειμάρρα, όπως και την Κορυτσά, ως τμήμα της Βορείου Ηπείρου, δεν διαμαρτυρηθήκαμε και δεν πράξαμε τα δέοντα. Ίσως, γιατί την εποχή εκείνη η Ελλάδα ήταν εμπερίστατη λόγω του συμμοριτοπολέμου».

Ο μητροπολίτης Κονίτσης υπογραμμίζει πως, «τώρα, όμως, που η χώρα μας είναι κράτος σεβαστό από τους φίλους και υπολογίσιμο από τους εχθρούς, οφείλει να μην αφήσει στην τύχη του το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, ώστε να μη θρηνήσουμε τυχόν μια ακόμη “αλησμόνητη πατρίδα”».

«Εφ’ όσον, λοιπόν, ο κ. Μπελέρης αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, η Ελλάδα πρέπει να του συμπαρασταθεί με σθένος και αποφασιστικότητα. Η εθνική αυτή μάχη πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί», καταλήγει ο κ. Ανδρέας.