Έναν μήνα πριν από τη σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC), συγκεκριμένα από τις 20 Μαϊου 2023 ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με συνέντευξή του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», με αφορμή το νέο του βιβλίο “Χρονικό των Ιών” από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, προειδοποιούσε για τις νόσους οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσει η έντονη ξηρασία, η οποία αναμένεται για τις χώρες της νοτίου Ευρώπης, καθώς και η γενικότερη κλιματική κρίση, η οποία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντούσε ως εξής στη σχετική ερώτηση της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»:

«- Τελικά, κύριε καθηγητά, πόσο ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η έντονη ξηρασία, η οποία αναμένεται για το ερχόμενο καλοκαίρι στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, να προκαλέσει επίσης σοβαρές επιπτώσεις σε υγειονομικό επίπεδο;

-Η έντονη ξηρασία είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ανατροπές της οικολογίας των ζώων σε ευρύτερη κλίμακα που με την σειρά της μπορεί να διαταράξει ισορροπίες μεταξύ ξενιστών και παθογόνων. Για παράδειγμα μπορεί να αλλάξει την οικολογία των λεγόμενων φορέων όπως είναι τα κουνούπια και οι σκνίπες με συνέπεια να βρουν την «ευκαιρία» διάφοροι οι ιοί που μεταδίδονται μέσω αυτών να εξαπλωθούν. Τέτοιοι ιοί είναι ο Δάγγειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο Chikungunya κ.α. Σε μακροχρόνια κλίμακα είναι πιθανόν να δούμε σημαντικές ανατροπές που μπορεί να φέρουν αυτούς τους ιούς στην γειτονιά μας».