Άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σε όλη την Ελλάδα έως το Σάββατο 24 Ιουνίου, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, με αποτέλεσμα να καταφθάνει ο πρώτος καύσωνας για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι υψηλές πιέσεις που θα επικρατήσουν στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών κυρίως προς την Ιταλία, την κεντρική Ευρώπη και τα δυτικά Βαλκάνια, όπου αναμένονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Η μεταφορά θερμών αέριων μαζών θα επηρεάσει και τη χώρα μας, όπου θα καταγραφεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Meteo, η άνοδος αυτή αναμένεται να κορυφωθεί από την Παρασκευή 23 Ιουνίου και να φτάσει κατά τόπους τους 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ακολουθεί, φαίνονται οι περιοχές της χώρας που θα επηρεαστούν από το επερχόμενο κύμα καύσωνα:



Αρναούτογλου
: Ηλιοφάνεια μέχρι και την Παρασκευή 23/6, αλλάζει το σκηνικό το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου και όσα ανέφερε στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ, η καλοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 23 Ιουνίου, αλλά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα υπάρξει επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και στα βόρεια.



Ποιες περιοχές θα «λιώσει» ο καύσωνας

Η πρόγνωση εβδομάδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καταγράφει την πορεία του καιρού στην Ελλάδα μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουνίου, ημέρα των βουλευτικών εκλογών. Στο διάστημα αυτό καταφθάνει και ο πρώτος καύσωνας για το 2023, ο οποίος ωστόσο δεν θα επηρεάσει όλες τις περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 και στα ανατολικά έως 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στο Αιγαίο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και στο Αιγαίο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου παραμένει γενικά αίθριος ο καιρός, ωστόσο προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως το απόγευμα 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, αρχικά αναμένεται γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα αλλά από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο τοπικά έως 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα δυτικά και τα βόρεια, ενώ στα υπόλοιπα θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τέλος, την Κυριακή 25 Ιουνίου, ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα σημειώσει μικρή πτώση.