Η Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού (Paris Airshow) άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, με μεγάλη παρουσία από μαχητικά αεροσκάφη, drones και πυραύλους.

Η μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση στον κόσμο, η οποία εναλλάσσεται με την έκθεση του Farnborough στη Βρετανία, λαμβάνει χώρα στο Le Bourget για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, λόγω της πανδημίας.

aeroporiki-ekthesi__2_
aeroporiki-ekthesi__3_
aeroporiki-ekthesi__4_
aeroporiki-ekthesi__1__2

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρευρέθηκε την πρώτη μέρα της έκθεσης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Μάλιστα, ο Μακρόν κατέφθασε με ελικόπτερο στον χώρο του «Paris Airshow και παρακολούθησε μια πτητική επίδειξη που περιελάμβανε την τελευταία εξέλιξη του αεροσκάφους της Airbus, το A321XLR, και το γαλλικό μαχητικό Rafale.

Στην έκθεση θα βρεθεί και το αμερικανικό stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς F-35 της Lockheed Matin, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος «ανταγωνιστής» στην Ευρώπη για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό νέας γενιάς FCAS.

aeroporiki-ekthesi__6__2
aeroporiki-ekthesi__7__2
aeroporiki-ekthesi__8__2
aeroporiki-ekthesi__5__2

Το Βέλγιο, ήδη από την πρώτη ημέρα, δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει ως παρατηρητής του γαλλογερμανο-ισπανικού μαχητικού FCAS, παρά τις διαφορές μεταξύ των βιομηχανικών εταίρων σχετικά με το αν θα επεκταθεί το έργο.

Η τουρκική εταιρεία Roketsan βρίσκεται στην έκθεση του Παρισιού, παρουσιάζοντας πυραύλους αέρος-αέρος που μπορούν να εξοπλίσουν μαχητικά αεροσκάφη.

aeroporiki-ekthesi__10_
aeroporiki-ekthesi__9_

 

Το φετινό Paris Airshow πραγματοποιείται υπό τη σκιά της σύγκρουσης στην Ουκρανία, χωρίς ρωσική παρουσία στους εκθεσιακούς χώρους. Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και ουκρανικές εταιρείες αναμένονται να είναι παρόντες στην έκθεση.

Η γαλλική Thales ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμβόλαιο με την Ινδονησία για 13 ραντάρ εναέριας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας.