Με την κατάθεση του καρδιολόγου του Ωνάσειου, Αριστείδη Αναστασάκη, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

O καρδιολόγος ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ότι στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας ελέγξανε125 γονίδια, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά πως προκαλούν καρδιολογικά προβλήματα ενώ στη συνέχεια κάνανε έλεγχο και σε 800 ακόμα τα οποία δεν ξέρουν τόσο καλά.  «Το κρίσιμο σημείο σε αυτή την ιστορία δεν είναι το γενετικό κομμάτι, έχει μερικώς να συνεισφέρει στο παζλ. Αυτό που συνεισφέρει πολλά είναι η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας. Η πορεία που εκδηλώθηκαν τα πράγματα ήταν άκρως ασυνήθιστη. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα. Είχαμε δουλέψει για να δούμε τι συμβαίνει πολύ καιρό. Όταν έχεις τέτοιο αποτέλεσμα μετά από τέτοια προσπάθεια, μας στεναχώρησε πολύ. Το πρώτο συναίσθημα ήταν πως χάσαμε. Χάσαμε» τόνισε ο κ. Αναστασάκης, εκφράζοντας τα συναισθήματα που του δημιούργησε ο χαμός του μικρού κοριτσιού.

Ο μάρτυρας περιέγραψε, επίσης, καταθέτοντας στο δικαστήριο πως η μονάδα του ασχολήθηκε με την υπόθεση της μικρής Τζωρτζίνας καθώς αντικείμενο της είναι «να ελέγχει οικογένειες ανθρώπων που μπορεί να πάσχουν από ένα γενετικό και κληρονομικό νόσημα. Ενημερωθήκαμε πλήρως για τους φακέλους και στη συνέχεια κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς από καρδιολογική πλευρά προκειμένου να αποκλείσουμε ένα γενετικό νόσημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Είχαμε ουσιαστικά τρεις αιφνιδίους θανάτους σε αυτήν την περίπτωση. Συναντήθηκα με τον κύριο Δασκαλάκη και την κυρία Πισπιρίγκου. Δεν προέκυψε κάτι από τις εξετάσεις. Αυτό βέβαια αποτελεί μερική ένδειξη ότι δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα.»

Ο μάρτυρας τόνισε επίσης πως εκείνος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα που του ζητήθηκε, εάν δηλαδή «υπήρχε καρδιολογικό νόσημα στην Τζωρτζίνα και στους γονείς που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακοπή. Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται σε εμάς από τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο» εξήγησε ο μάρτυρας σχετικά με τη γνώση που είχε για τις νοσηλείες της μικρής Τζωρτζίνας πριν το Ωνάσειο και τα επεισόδια που φέρεται να είχε υποστεί η Τζωρτζίνα προσθέτοντας πως αυτό που κράτησε είναι πως η μικρή υποστεί ανακοπή στο Καραμανδάνειο.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε την προσωπική του ενόχληση για όσα έγιναν στην χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου είπε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο πως έχουν καταστρατηγηθεί τα υπερασπιστικά δικαιώματα της κατηγορουμένης ενώ εξέφρασε και την προσωπική του δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του δικαστηρίου απέναντι στο πρόσωπο του. «Με έχετε καταξεφτιλίσει προς συναδέλφους σας. Χθες τηλεφωνούσατε στους συναδέλφους σας στην Τρίπολη για να δείτε εάν είμαι εκεί. Δεν είναι συνεργασία αυτό!» είπε ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου.

Μάλιστα ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου τόνισε : «Ήξερα ότι είστε αυστηρή δικαστής αλλά δεν μου είπε κανείς ότι είστε αντιδικηγορική δικαστής. Οι αποφάσεις που παίρνετε είναι καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της κατηγορουμένης και προσβλητικές για το πρόσωπο μου.»

Ο κ. Κούγιας επανέλαβε προς το δικαστήριο τα αιτήματα της κατηγορούμενης προς το δικαστήριο από την πρώτη συνεδρίαση ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην υγεία της κατηγορουμένης.  «Απλοί γιατροί ανακάλυψαν στην υγεία της κατηγορουμένης πολύ σοβαρά πράγματα» τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθούν μάλιστα και οι δύο ιατροί που εξέτασαν την κατηγορούμενη. «Η κυρία κατηγορουμένη από τότε που μπήκε στη φυλακή έχει χάσει 50 κιλά και δεν τα έχει χάσει από δίαιτα. Έχει συμβεί μία σπάνια μετάλλαξη ενός μονοζυγωτικού γονιδίου στην κ. κατηγορουμένη. Να κληθούν ως μάρτυρες οι δύο γιατροί που την εξέτασαν.  Είναι δύο αντικειμενικοί γιατροί που δεν τους γνωρίζαμε καν. Εμάς η πάγια θέσης μας είναι ότι η κυρία κατηγορουμένη δεν σκότωσε αυτό το παιδί ούτε αποπειράθηκε να το σκοτώσει με κεταμίνη» τόνισε ο κ. Κούγιας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικαστηρίου απαντώντας στον Αλέξη Κούγια, αφενός ζήτησε να μην αναφέρεται σε προσωπικά της δεδομένα και αφετέρου επισημάνανε μεταξύ άλλων προς το συνήγορο υπεράσπισης : «Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας και δεν θα απορρίψει κανένα σιωπηρά. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Έχει επιφυλαχθεί το δικαστήριο. Η χθεσινή ένταση ήταν για τον τρόπο διαδικασίας. Η επικοινωνία οποιαδήποτε συνηγόρου με τον γραμματέα έδρας εκτός της διαδικασίας, δεν προβλέπεται».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.