Στην απίστευτη αποκάλυψη πως το Λιμενικό ενημερώθηκε πως υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι μέσω Δανίας προχώρησε ο Σταύρος Μπάνος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας περιέγραψε ότι Δανοί τουρίστες που βρέθηκαν στη θάλασσα πάτησαν το κουμπί στο 112 που λειτουργούσε από τότε στη χώρα τους και έδωσαν το σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Έτσι, ενημερώθηκαν, στη συνέχεια, οι ελληνικές Αρχές.

Πρόεδρος: Πώς το μάθατε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τις οκτώ το βράδυ δεν είχα εικόνα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Η πρώτη πληροφορία ήρθε από το ελικόπτερο για τους τουρίστες της Δανίας. Ενας από αυτούς πάτησε το 112 στο κινητό του... Πήγε το σήμα σε δανέζικο δίκτυο και από εκεί ζήτησαν συνδρομή από αντίστοιχο φορέα στην Ελλάδα.


Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι όταν έφτασε το ελικόπτερο ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη θάλασσα, γύρω στις δύο χιλιάδες. Αριθμός που του φάνηκε απίστευτος.

Από εκείνη τη στιγμή, όπως είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του, άρχισε αγώνας δρόμου για τη διάσωση των ανθρώπων, αν και ορισμένοι είχαν ήδη καταλήξει μέσα στη θάλασσα, όπως έχει προκύψει ήδη από την πολύμηνη διαδικασία. Άμεσα, ανέφερε ο κ. Μπάνος, κινητοποιήθηκαν πλοία από τον ναύσταθμο Σαλαμίνος και έθεσαν σε συναγερμό τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάνοντας και μια σειρά άλλων διαδικασιών για τη διάσωση του κόσμου.