Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν σήμερα (15/06) λόγω του ναυαγίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06) ανοιχτά της Πύλου και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 μετανάστες.

Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (15/06) πλήθος κόσμου κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας, καθώς πολλοί φορείς, σωματεία, κόμματα και αντιρατσιστικές οργανώσεις είχαν απευθύνει καλέσματα. Στις πορείες της πρωτεύουσας σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια, με τις Αρχές να προχωρούν σε 26 προσαγωγές.

Δείτε φωτογραφίες από τα μικροεπεισόδια: 

Sillalitirio_Nauagio_Athina_Epeisodia4
Sillalitirio_Nauagio_Athina_Epeisodia3
Sillalitirio_Nauagio_Athina_Epeisodia2
Sillalitirio_Nauagio_Athina_Epeisodia1

 

Για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε καλέσει το ΠΑΜΕ και άλλα συνδικάτα της Αττικής, ενώ στα Προπύλαια στην Ακαδημίας συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις συλλογικότητες και αριστερές παρατάξεις.

Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές αναφέρθηκαν «στο δικαίωμα στο άσυλο και την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής», αλλά και «στους εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα.

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις: 

Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina1
Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina8
Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina7
Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina4
Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina3
Sillalitirio_Athina_Nauagio_Athina2

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Με συνθήματα υπέρ των μεταναστών και κατά των κυβερνήσεων, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης (16/06) πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φοιτητές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες: 

Thessaloniki_Sillalitirio_Nauagio4
Thessaloniki_Sillalitirio_Nauagio3
Thessaloniki_Sillalitirio_Nauagio2
Thessaloniki_Sillalitirio_Nauagio1

«Ή με τα σύνορα ή με τους ανθρώπους» έγραφε ένα από τα πανό τους. «Δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία» ανέφεραν σε ένα από τα συνθήματα τους.

Δείτε βίντεο: 


Συλλαλητήριο και στην Καλαμάτα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Καλαμάτας οργανώθηκε και στην Καλαμάτα. Είναι η πόλη που «υποδέχτηκε» τους διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Δείτε φωτογραφίες: 

Sillalitirio_Nauagio_Kalamata4
Sillalitirio_Nauagio_Kalamata3
Sillalitirio_Nauagio_Kalamata2
Sillalitirio_Nauagio_Kalamata1

Πορεία και στην Πάτρα

«Οι ζωές των προσφύγων μετράνε», « Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες», «Σταματήστε τις μαζικές δολοφονίες», « Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες». Αυτά ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο κέντρο της Πάτρας, καθώς το απόγευμα στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Δείτε φωτογραφίες: 

sillalitirio_Nauagio_Pilos_patrasillalitirio_Nauagio_Pilos_patra4
sillalitirio_Nauagio_Pilos_patra3
sillalitirio_Nauagio_Pilos_patra2
sillalitirio_Nauagio_Pilos_patra1



Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των πορείων διαμαρτυρίας, άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία της ΝΔ«Αγνωστοι επιτέθηκαν στο περίπτερο της ΝΔ στην Πάτρα καταστρέφοντάς το και φτάνοντας στο σημείο να χτυπήσουν εθελοντές του κόμματος στο πρόσωπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Δείτε βίντεο: 

Συγκέντρωση στην Χίο

«Οργή και απεριόριστη θλίψη πλημμυρίζει τις καρδιές και τη σκέψη όλων των εργαζομένων και του λαού στη χώρα μας, από το νέο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ που καλούσε σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη, 15 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Βουνακίου.

«Το ναυάγιο αυτό δεν είναι απλά ένα «δυστύχημα». Είναι ακόμα ένα έγκλημα, μέρος του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο όλα αυτά τα τελευταία χρόνια… Όλα αυτά οδηγούν στα εκατομμύρια καραβάνια ξεριζωμένων, διαμορφώνοντας το έδαφος για την ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών και τα ταξίδια του τρόμου.

Είναι η τραγική και εκκωφαντική απόδειξη ότι όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με το προσφυγικό αλλά η κατάσταση θα οξυνθεί μαζί με τον εγκλωβισμό στα νησιά του Αιγαίου…», σημειώνει το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Κινητοποίηση και στον Βόλο

sigkentrosi_volos
Μαζική ήταν, σύμφωνα με το magnesianews.gr, η κινητοποίηση το απόγευμα της Πέπμτης (15/06) στον Βόλο, που διοργάνωσαν πολιτικά κόμματα και συλλογικότητες, εργατικά σωματεία και φορείς, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που έγινε υγρός τάφος για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της Ευρώπης – φρούριο και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους του ανθρώπους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.


Πορεία και καταστροφές στο περίπτερο της ΝΔ

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο των Χανίων για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες που συνέβη ανοιχτά της Πύλου. Κατά τη διάρκεια της πορείας, μέλη που συμμετείχαν σε αυτή, κατευθύνθηκαν προς το περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, γράφοντας συνθήματα και καταστρέφοντας, το υλικό που υπήρχε μέσα σε αυτό.

Δείτε φωτογραφίες: 

ND_periptero_Xania4
ND_periptero_Xania3
ND_periptero_Xania2
ND_periptero_Xania1

 

Ντόρα Μπακογιάννη: «Η βια δεν είναι απάντηση σε κανένα πρόβλημα»

«Δεν αντιλαμβάνομαι με ποια λογική έρχονται να κάνουν ζημιά και να απειλήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες στο περίπτερο της ΝΔ στα Χανιά. Η βία δεν είναι απάντηση σε κανένα πρόβλημα», δήλωσε μεταξύ άλλων η υποψήφια Βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη.