Με στόχο κανένα παιδί που δικαιούται voucher να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών ξεκινούν στις 19 Ιουνίου οι αιτήσεις για 160.000 θέσεις.

Τα voucher χορηγούνται με κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια και τη μοριοδότηση που ίσχυσαν και το 2022.
Ειδικά για το 2023, επειδή υπάρχει έλλειψη βρεφικών σταθμών, οι παιδικοί σταθμοί θα δεχτούν και παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι τις 30 Ιουλίου και σε σύντομο διάστημα θα εκδοθούν οι προσωρινοί πίνακες με τους δικαιούχους.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων οι γονείς μπορούν να επιλέξουν θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλώσει εισοδήματα στη φορολογική δήλωση του 2022: Μέχρι 27.000 ευρώ για δύο παιδιά, 30.000 ευρώ για τρία παιδιά, 33.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά και 36.000 ευρώ από πέντε παιδιά και πάνω.

Επίσης, δικαιούχοι voucher είναι και παιδιά, έφηβοι και άτομα με αναπηρία, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία, για την περίοδο 2023-2024.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από τους γονείς ή τον κηδεμόνα του παιδιού ή του ατόμου με αναπηρία για τη θέση σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας (ΒΝΣΟΦ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ.).
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πιο διευρυμένα για αυτή την κατηγορία: Μέχρι 33.000 ευρώ ως δύο παιδιά, 36.000 ευρώ για τρία παιδιά, 39.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά και 42.000 ευρώ από πέντε παιδιά και πάνω.

Τα δικαιολογητικά συμμετοχής που θα αφορούν το οικογενειακό εισόδημα και την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση όσων υποβάλλουν αίτηση θα αντληθούν αυτόματα, μέσα από τα Πληροφοριακά Συστήματα του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είτε πρέπει να επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.

Η μη υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους αιτούντες συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ (www.eetaa.gr - paidikoi. eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών TAXISnet.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/6