Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, προχώρησαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία με τις τρεις ρυθμίσεις που περιέχει δίνει λύση σε έκτακτα προβλήματα Υγείας και Ασφάλισης.

Εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ήταν η ανάγκη να αποτραπεί η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως εν μέσω της τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της επικείμενης αποχώρησης από την υπηρεσία ιατρών ειδικοτήτων, αλλά και η ανάγκη προμήθειας αντιιικών φαρμάκων και της παράτασης της θητείας του Δ/Σ του ΕΦΚΑ.

Οι τρεις ρυθμίσεις που πέρασαν με την ΠΝΠ είναι οι εξής:

Παρατείνεται η θητεία 250 γιατρών στο ΕΣΥ

Η μία ρύθμιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφορά την νέα παράταση της υπηρεσίας ορισμένων γιατρών του Ε.Σ.Υ. των οποίων η θητεία θα έληγε στις 30 Ιουνίου του 2023 και βρίσκονταν σε καθεστώς παράτασης της υπηρεσίας τους από την πολιτική κυβέρνηση, παρ’ ότι βρίσκονταν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Αυτοί είναι περίπου στον αριθμό των 250, «πράγμα που σημαίνει ότι την 1η Ιουλίου το Ε.Σ.Υ. θα εστερείτο των υπηρεσιών αυτών των γιατρών», δήλωσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος προήδρευσε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέματα την έγκριση του σχεδίου Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Οι λύσεις που προσφέρονταν ήταν ή να επεκτείνουμε, να παρατείνουμε τη θητεία όλων, προκειμένου το Ε.Σ.Υ. να έχει τους γιατρούς που είχε στις 30 Ιουνίου ή να διακόψουμε για όλους τη θητεία τους ή η λύση που προτείνουμε είναι για ορισμένους εξ αυτών – που κρίθηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα ότι είναι αναγκαίοι για 92 – να παραμείνουν στην υπηρεσία για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να προκηρυχθούν θέσεις ή να γίνουν προσλήψεις ή οτιδήποτε και το Σύστημα Υγείας θα βρισκόταν την 1η Ιουλίου χωρίς αυτούς τους γιατρούς».

Προμήθεια αντιιικών φαρμάκων κατά της COVID-19

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την παραγγελία και την προμήθεια αντιιϊκού φαρμάκου, που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη κινδύνου ζωής των ασθενών με COVID-19.

Αιτιολογώντας την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε και απαίτησε την προμήθειά του μέσω ΠΝΠ, ο πρωθυπουργός κ. Σαρμάς, δήλωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη:

«Το απρόβλεπτο ήταν το ότι βρισκόμαστε σε περίοδο Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε ήταν πράγματι θεσμικά απρόβλεπτο – μπορεί πολιτικά να μην ήταν απρόβλεπτο αλλά θεσμικά ήταν απρόβλεπτο – εδώ στο αντιιϊκό φάρμακο έχουμε την εξής ιδιαιτερότητα: Ότι η πορεία της πανδημίας δεν ήταν αυτή που αναμενόταν, σύμφωνα με τις κάμψεις που εμφάνιζε τα περασμένα χρόνια όταν πλησίαζε το θέρος, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρηγορότερα τα αποθέματα αυτού του φαρμάκου και έτσι να βρισκόμαστε στον κίνδυνο να μην το έχουμε πριν ολοκληρωθεί η τακτική διαδικασία προμήθειάς του. Αυτή είναι η εξήγηση της τρίτης ρύθμισης που περιέχεται σε αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Παράταση της θητείας του Δ/Σ του ΕΦΚΑ

Η επόμενη ρύθμιση αφορά την παράταση της θητείας του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, η οποία λήγει στις 18 Ιουνίου.

«Εδώ είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ τριών λύσεων. Ή να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν και να απευθυνθούμε στις γενικές αρχές του Δικαίου περί συνεχείας του Κράτους. Όμως, αυτό θα δημιουργούσε μια αβεβαιότητα για έναν μεγάλο Οργανισμό, το μεγαλύτερο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ή η Υπηρεσιακή Υπουργός να εκδώσει μία Πράξη ορισμού νέων μελών, που, όμως, θα είχε διάρκεια τριών ετών και κατά συνέπεια θα δέσμευε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τρία χρόνια ή να προβούμε σε αυτό που αποφασίσαμε: Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα προβεί σε απλή παράταση για τον αναγκαίο χρόνο, μέχρι 3 μήνες, της παρούσης, της θητείας του παρόντος, των μελών του διοικητικού συμβουλίου που τώρα υπηρετούν. Προτιμήσαμε αυτή τη λύση ως την πιο ισορροπημένη και αυτή που εξασφαλίζει ασφάλεια του Δικαίου», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Τέλος ανέφερε: «Η Κυβέρνηση είναι Υπηρεσιακή, με έναν Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με τους Υπουργούς προσπαθούμε χωρίς να υπερβαίνουμε τα όρια της εντολής που έχουμε και των δυνατοτήτων που έχουμε από το Σύνταγμα, να διεκπεραιώνουμε τις τρέχουσες υποθέσεις, αλλά, συγχρόνως όμως, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν, με πλήρεις εξουσίες, μέχρις ότου αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά αποτελεσματικά».