Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, την ηλιοφάνεια διαδέχεται μέσα σε λίγα λεπτά η βαριά συννεφιά και οι ισχυρές καταιγίδες. Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, oι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, χείμαρροι και ορμητικά νερά κατεβαίνουν και παρασύρουν ακόμη και αυτοκίνητα. 

Η δυνατή μπόρα στη Θεσσαλονίκη διήρκησε δύο ώρες και πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ωστόσο δεν χρειάστηκε επέμβαση της πυροσβεστικής για απάντληση υδάτων.

«Είχαμε σήμερα ισχυρές βροχές στη Θεσσαλονίκη, έπεσε σχεδόν τα 2/3 της βροχόπτωσης του μήνα σε διάστημα δύο ωρών, σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας.

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Αθήνα

Οι ουρανοί στην Αθήνα το μεσημέρι «άνοιξαν». Κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Οδηγός μοτοσυκλέτας προσπαθεί να προχωρήσει σε πλημμυρισμένο παράδρομο της Χαμοστέρνας.

«Σε κάθε βροχή έτσι γίνεται».

Βουλωμένα φρεάτια ξεχείλισαν και πολίτες προσπαθούν με σκούπες να απομακρύνουν τα νερά.

Πότε θα κάνει καλοκαίρι;

O άστατος καιρός σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Ακολουθεί αυτό το μοτίβο ο Ιούνιος με συχνές και σχεδόν καθημερινές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση μέχρι το τέλος της βδομάδας», είπε ο Κώστας Λαγκουβάρδος, μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τελικά πότε θα έρθει το καλοκαίρι όπως το ξέρουμε;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του θέρους συχνές βροχές και καταιγίδες. Και οι καύσωνες αναμένονται τον Αύγουστο.

«Είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα και τη θερινή περίοδο, βέβαια με μικρότερη συχνότητα ωστόσο η παρατεταμένη αυτή αστάθεια είναι πιθανόν να συνεχιστεί», δήλωσε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Προσαρμογή στις συνθήκες

Ο άστατος καιρός θέλει… προσαρμογή. Ομπρέλες και τέντες σε καταστήματα εστίασης.

«Βάζουμε ομπρέλες, έχουμε προνοήσει από πριν», είπε ένας μαγαζάτορας.

Όπως λένε οι επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή, είμαστε ακόμα στην αρχή.