Ποιος είναι, τελικά, ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) ζήτησε πρόσφατα από τις αρμόδιες υγειονομικές Aρχές όλων των χωρών της Ε.Ε. να συνεχίσουν κανονικά, για πρώτη φορά ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, την επιδημιολογική επιτήρηση των αναπνευστικών ιών και λοιμώξεων, που μας απασχολούν σχεδόν πάντα κατά τους φθινοπωρινούς και, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες;

Φαίνεται ότι κάτι ενδέχεται να αλλάξει, ίσως ακόμα και από φέτος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας και ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «ακόμα και μέσα στον Ιούνιο οι παιδίατροι βλέπουμε περιστατικά παιδιών με οστρακιά, η οποία προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α, και κοξάκι».

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν και δεν ξέρουμε τώρα εάν έχουμε άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, οπότε και οι λοιμώξεις θα αλλάξουν εποχικότητα, δηλαδή μπορεί να διαρκούν για πολλούς μήνες». Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, την ίδια στιγμή, ελαφρά αύξηση καταγράφει, ακόμα και στις αρχές του... Ιουνίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη διασπορά της γρίπης στη χώρα μας. Θα έχουμε, λοιπόν, ικανή διασπορά της γρίπης, ακόμα και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες για φέτος;

Επιφυλακτικός

Αρκούντως επιφυλακτικός, αλλά αφήνοντας ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, εμφανίζεται στα «Π» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο ιός της γρίπης έχει σχετικά χαμηλό ενεργό αριθμό αναπαραγωγής (σ.σ.: Εννοεί τον δείκτη μεταδοτικότητας, Rt). Με την αύξηση της θερμοκρασίας θεωρώ ότι η γρίπη στην Ελλάδα θα περάσει σε μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επίπεδα κυκλοφορίας. Αν συμβεί κάτι διαφορετικό, τότε θα μιλάμε για σημαντική μεταστροφή της επιδημικότητας της γρίπης, κάτι το οποίο θα πρέπει να μελετήσουμε επισταμένα», μας εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ σημειώνει ότι «η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να οδηγήσει και σε αλλαγή του εποχικού προφίλ διαφόρων λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, που όμως ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα τόσο για την έκταση όσο και για τη σημασία του φαινομένου».

Αντίκτυπος

«Φαίνεται πως η πανδημία και τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα είχαν και εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογία των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων», εξηγεί, από τη δική του πλευρά, στα «Π» ο παιδίατρος και γιατρός Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, Νίκος Καρανταγλής, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης.

«Ασυνήθιστο»

Ο ίδιος επιβεβαιώνει επίσης ότι «πράγματι, οι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν μια μικρή μεν, αλλά ασυνήθιστη για την εποχή εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης», καθώς και ότι «σίγουρα στη μετα-COVID εποχή παρατηρείται μια μετατόπιση της επιδημιολογικής καμπύλης των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων, πιθανώς απότοκη των περιοριστικών μέτρων και της επακόλουθης μειωμένης αντιγονικής πρόκλησης».

Όπως διευκρινίζει, τέλος: «Η πανδημία έχει πλέον ελεγχθεί, αλλά η κλιματική αλλαγή, κυρίως επειδή είναι μια απειλή που έρχεται ύπουλα, επιτρέψτε μου να πω, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, των οποίων το εύρος και τις συνέπειες δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε. Και, δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει ήδη».

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.