Το πώς κατασκευάζονται οι υπερσύγχρονες γαλλικές και ελληνικές φρεγάτες Belh@rra μας  στο ναυπηγείο Λοριάν της Γαλλίας μας μεταφέρει βίντεο του Mer Et Marine για τη ναυπήγηση των φρεγατών της Naval Group οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού και θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο βίντεο περιγράφεται η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των νέων φρεγατών FDI που κατασκευάζονται για το γαλλικό ναυτικό και τον ελληνικό στόλο.

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων το υψηλό επίπεδο αυτοματισμών στην κατασκευή των πλοίων που επιτρέπουν την ταχύτερη κατασκευή των πλοίων, όπως επίσης και η απουσία σχεδίων σε χαρτί και γενικά κάθε εγγράφου που έχει σχέση με την κατασκευή.

Όλα αυτά, έχουν αντικατασταθεί από κεντρικές κονσόλες και tablet, από όπου μπορεί ο κάθε τεχνίτης να έχει πρόσβαση σε πλήρη τρισδιάστατα σχέδια.


Κάθε κομμάτι της FDI είναι αριθμημένο (το πλοίο απαρτίζεται από περίπου 50.000 διαφορετικά κομμάτια) και ο χειριστής γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που πηγαίνει τι και με ποιο επόμενο τμήμα συνδέεται.

Όπως είναι γνωστό, η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των Belh@rra έγινε τον Μάρτιο του 2022 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στην Ελλάδα το 2025 και η τρίτη το 2026. Η Ελλάδα διατηρεί την επιλογή να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα.