Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ εντόπισε μία σημαντική περίπτωση φοροδιαφυγής. Για να καταλήξει εκεί, αξιοποίησε τα στοιχεία που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση από όλες τις πλατφόρμες delivery.

Συγκεκριμένα, ψητοπωλείο στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκε για το διάστημα από 03-03-2017 έως 31-12-2020, να μην έχει κόψει αποδείξεις για 38.305 παραγγελίες, αξίας 370.450 ευρώ. Στην ουσία, ο ιδιοκτήτης, πλήρωσε λιγότερο φόρο τουλάχιστον 85.000 ευρώ, ενώ εισέπραξε και δεν απέδωσε ΦΠΑ άνω των 70.000 ευρώ. Ήδη, επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ τα βιβλία της επιχείρησης ελέγχονται σε βάθος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις.

Τα όπλα της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ δίνει βαρύτητα στον εντοπισμό επιχειρήσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Για να μπορεί να εντοπίζει τα φαινόμενα αυτά χρησιμοποιεί την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive», μέσω της οποίας, οι ελεγκτές έχουν την δυνατότητα να:

  • Ελέγχουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.
  • Ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
  • Διενεργούν διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
  • Μπορούν να δουν το φορολογικό ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης, δηλαδή αν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις
  • Εκδίδουν και κοινοπούν σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, βάσει των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα.

Ποιες είναι οι ποινές

Με βάση το σημείωμα που εκδίδεται μπαίνουν και οι ανάλογες ποινές, οι οποίες ξεκινούν από ένα πρόστιμο και φτάνουν μέχρι το πολυήμερο λουκέτο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος.