Οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων Εξετάσεων στα ΓΕΛ κλήθηκαν να εξεταστούν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία και το parapolitika.gr δίνει τις απαντήσεις στα θέματα που «έπεσαν», έτσι ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πώς τα πήγαν και σε τι επίπεδα μπορεί να κυμανθεί η βαθμολογία τους. 

Τα θέματα και οι εκτιμήσεις

Στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, όπως μας μετέφεραν οι Γιαννάκης Νίκος και Τζιτζικάκης Παναγιώτης από τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ, αναφορικά με τη διδακτική ενότητα από τα «Πολιτικά»’ του Αριστοτέλη, σε γενικές γραμμές τα θέματα χαρακτηρίζονται βατά και διατυπωμένα με σαφήνεια.

Προσοχή θέλει η άσκηση Α2β , η οποία δεν είναι σαφής ως προς την απάντηση.Η ερώτηση κατανόησης (Β1) προϋποθέτει καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του σχολικού βιβλίου. Το ερώτημα με την αντιπαραβολή μεταξύ κειμένων αναφοράς και του παράλληλου κειμένου απαιτεί κριτική προσέγγιση. Η λεξιλογική και η άσκηση εισαγωγής δεν παρουσιάζουν δυσκολίες.

Όσον αφορά το αδίδακτο κείμενο είναι απόσπασμα από τον Θεάγη του Πλάτωνα. Πρόκειται για κείμενο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες συντακτικές και μεταφραστικές δυσκολίες, ενώ και οι γραμματικές και οι συντακτικές παρατηρήσεις μπορούν να απαντηθούν εύκολα από τους καλά προετοιμασμένους υποψηφίους.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο μπορεί να αποδοθεί σχετικά εύκολα στη Νέα Ελληνική, οι γραμματικές παρατηρήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εξεταστέας ύλης. Το ίδιο και οι συντακτικές, με τη δεύτερη παρατήρηση να αφορά ένα πιο δύσκολο κομμάτι της εξεταστέας ύλης, τη μετατροπή του ευθέος λόγου σε πλάγιο. 

Δείτε τα θέματα για τα Αρχαία Ελληνικά για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.


Tα θέματα στη Βιολογία χαρακτηρίζονται βατά και αναμενόμενα και βρίσκονται στο πνεύμα περσινών θεμάτων, όπως μας δήλωσε η Σιακούλη Δήμητρα από τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.

Δείτε τα θέματα για τη Βιολογία για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.

Τα θέματα για τα Μαθηματικά είναι κλιμακούμενης δυσκολίας στο πνεύμα περσινών θεμάτων, δήλωσαν οι Καλαϊτζίδης Θεόδωρος, Πανάγου Γιώργος, Γκούμα Ανθή και Πασχάλης Νίκας από τα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ. Το Θέμα Α είναι βατό. Το Θέμα Β είναι βατό εκτός από το Β2ιι. Το Θέμα Γ είναι βατό. Στο Γ4 έχει άσκηση σχολικού βιβλίου. Τέλος, όσον αφορά το Θέμα Δ, τα θέματα Δ1,Δ2,Δ3 είναι βατά, ενώ το Δ4 απαιτητικό.

Δείτε τα θέματα για τα Μαθηματικά για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.

Οι απαντήσεις

Για ακόμα μία χρονιά το parapolitika.gr βρίσκεται στο πλευρό των υποψηφίων. Σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ», ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2023 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023, έως ότου ανακοινωθούν.

Δείτε τις απαντήσεις για τα Αρχαία Ελληνικά για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.

Δείτε τις απαντήσεις για τη Βιολογία για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.

Δείτε τις απαντήσεις για τα Μαθηματικά για τα ΓΕΛ ΕΔΩ.