Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή της Γέφυρας Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας στους Κήπους Έβρου έγινε σήμερα στην Αθήνα κατά τη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργου (ΜΕΣΠΕ), στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή αυτής της δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας Κήπων - Υψάλων.



Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι ένα από τα σημεία που προωθούν τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής διευθετήθηκαν οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση της τεχνικής λύσης που ανοίγουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του έργου.

Η νέα γέφυρα των Κήπων, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την υπάρχουσα (7,5 μέτρα), θα έχει μήκος 841 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η οριστική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα έργα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024.

Τη μελέτη υλοποιούν οι εταιρείες Μαυράκης και Egis για λογαριασμό της Εγνατία Οδός ΑΕ που είναι η εποπτεύουσα αρχή του έργου.






Για τις ανάγκες της οριστικοποίησης της συμφωνίας στην Αθήνα βρέθηκε αντιπροσωπεία του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Τουρκίας, ενώ από ελληνικής πλευράς το παρών έδωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέζης, στελέχη της Εγνατία Οδός ΑΕ με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Κουτσούκο, συνοδευόμενου από τη διευθύντρια Μελετών της εταιρείας Ουρανία Κουρουμλή και τον υποδιευθυντή Κατασκευών Γιώργο Ζυγογιάννη.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε έκανε και μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, δείχνοντας στους παρευρισκόμενους βίντεο από την κατασκευή της πρώτης γέφυρας, καθώς και από τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το 1954 από τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή.



Εκτός των τεχνοκρατών, παρόντες στη σύσκεψη, που θα συνεχιστεί και αύριο, ήταν και εκπρόσωποι από υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας.

Αναβάθμιση μεταφορών και συνοριακής σύνδεσης

Τα οφέλη που προκύπτουν από τη νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα είναι πολλαπλά για τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον νέο συνοριακό σταθμό των Κήπων.

Πρόκειται για μια καλωδιωτή «extradose» γέφυρα, τριών ανοιγμάτων, με συνολικό μήκος 841 μέτρα.

Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων- Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV (Βερολίνο-Σόφια-Θεσσαλονίκη), τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Επίσης, βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Σημειώνεται δε ότι οι προσπάθειες για την κατασκευή της γέφυρας είχαν αρχίσει μια δεκαετία πριν, όταν τον Ιούνιο του 2013 η ηγεσία της Εγνατίας Οδός ΑΕ και η αντίστοιχη Τουρκική Αρχή Αυτοκινητοδρόμων υπέγραψαν μεταξύ τους μνημόνιο συνεργασίας για το έργο της αναβάθμισης της συνοριακής διόδου «Κήπων - Υψάλων».

Επισημαίνεται τέλος ότι στα τέλη Μαρτίου εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού ύψους 1.602.957 ευρώ για την επιχορήγηση της Εγνατίας Οδού για τις μελέτες:

-του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου

-της γέφυρας Κήπων Συνοριακού Σταθμού Έβρου και

-της κατασκευής Μεθοριακού Σταθμού Βουλγαρίας

Πηγή: voria.gr