Οριστικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με βούλευμά του, έβαλε τέλος στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Novartis όσον αφορά τα 10 πολιτικά πρόσωπα και τις καταγγελίες για δωροδοκίες.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή πέντε προσώπων, του άλλοτε αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, τριών στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και του Νίκου Μανιαδάκη, από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για τις ενέργειες και παραλείψεις που αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων, στραφείσα κατά του Δημοσίου, με όφελος άνω των 150.000 ευρώ από υπαίτιο που εξακολουθούσε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος.

Οι δικαστές στο βούλευμά τους ζητούν «να μη γίνει κατηγορία για την πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία σε ό,τι αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι, ήτοι στους Αντώνιο Σαμάρα, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεώργιο Κουτρουμάνη, Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Δημήτριο Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο».

Την ίδια στιγμή, το δικαστικό συμβούλιο με το ίδιο βούλευμα απάλλαξε τους πέντε κατηγορούμενους για το αδίκημα της δωροδοκίας  από κοινού και κατ' εξακολούθηση, για μη πολιτικά πρόσωπα λόγω παραγραφής.

Κι αυτό καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Παράλληλα ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητάει την  άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής φαίνεται να  εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για άλλους γιατρούς.