Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Πόρου προέτρεψε τους πολίτες να απέχουν από τις εκλογές, οι ψηφοφόροι του νησιού δεν ακολούθησαν αυτή την τακτική, αφού η συμμετοχή τους κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, μέσω ανάρτησής του στα social media, καλούσε τον κόσμο να μην ψηφίσει. Παρόλα αυτά, οι πολίτες δεν ακολούθησαν την συμβουλή του συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία και δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία την πρωτιά με ποσοστό 59.27%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με 14.01% ενώ τρίτο κόμμα κατετάγη το ΠΑΣΟΚ με 5.28%.

Συγκεκριμένα, από τους 4.344 εγγεγραμμένους προσήλθαν στις κάλπες περίπου 2.600 άτομα.

Ποιος ο λόγος της προτροπής για αποχή από τον δήμαρχο

Στη προγενέστερη ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητριάδης, εξηγούσε πως το κάλεσμά του αυτό είχε να κάνει με το χρονίζον ζήτημα των ιχθυοτροφείων. «Σήμερα» όπως σημείωνε, το νησί «βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και η σκανδάλη είναι έτοιμη να πατηθεί. Αναφέρομαι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το νησί του Πόρου θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρία. Σύμφωνα με το επίσημο Κράτος, ο Πόρος δεν θα είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένα κέντρο ιχθυοκαλλιέργειας και σταδιακά η τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Δεν πρόκειται για κάποιο μακρινό σενάριο, αλλά για μια εξέλιξη που αν δεν την σταματήσουμε θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστους μήνες, όπως έγινε π.χ. στον Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Μια εξέλιξη που όλα τα “κόμματα εξουσίας” έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους και μόνο κάποια “μικρά κόμματα” (Μέρα25, ΚΚΕ, κόμματα οικολογίας) έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτήν».

Μιλώντας επίσης για ελλείψεις σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς, έκανε λόγο για «σφαγή» των κατοίκων του Πόρου και για «τοπική εξέγερση» και τους ζητά με την αποχή τους να εκπέμψουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κεντρική εξουσία.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Δημητριάδη, φυσικά, προκάλεσε αντιδράσεις, με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να αντιτείνουν ότι η αποχή δεν είναι λύση και να καλούν τους Ποριώτες στις κάλπες.