Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν σήμερα οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές 2023.

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την ομογένεια, καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους αντί να μεταβούν οι ίδιοι στην Ελλάδα.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί σε 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

ekloges-2023-kosmos-psifizei-londino_jpg
ekloges-2023-kosos-psifizei-londino_jpg

Ουρές σε εκλογικό τμήμα του Λονδίνου

Μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων κατοίκων του Λονδίνου για τις εθνικές εκλογές 2023, καθώς όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του iefimerida, ουρές σχηματίζονται έξω από ελληνικό σχολείο της περιοχής.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι απόδημοι Έλληνες περιμένουν στωικά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ekloges-2023-sxoleio-londino_jpg
ekloges-2023-sxoleio-londino-2_jpg_2

Να σημειωθεί πως όταν κλείσουν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές θα καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Στην συνέχεια, οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν αύριο αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.