Μεγάλη αναστάτωση στο Ηράκλειο προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/05). Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή, μένοντας επικεντρωμένοι στην ανάλυση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε στα 17,5 χιλιόμετρα και το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δέχτηκε εκείνα τα πρώτα λεπτά δεκάδες κλήσεις από κατοίκους του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών. Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει τους κατοίκους της πόλης ανάστατους, ύστερα από μια νύχτα γεμάτη μετασεισμούς. Ο ισχυρότερος είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και εκδηλώθηκε στις 02:52 τη νύχτα. Πολλοί διανυκτέρευσαν σε πλατείες, μακριά από τα σπίτια τους.

Κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων κατέγραψαν το «χτύπημα» των 5,1 βαθμών Ρίχτερ που προκάλεσε για λίγο πανικό. Υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ έτρεχαν προς την έξοδο, με πολλά από τα προϊόντα να πέφτουν από τα ράφια στο έδαφος. Σε σπίτι στο Ηράκλειο κατέρρευσε ένα τμήμα από το μπαλκόνι και το στέγαστρο που υπήρχε. Ευτυχώς και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή, θεωρώντας πως ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι. Επικεντρώνονται στην ανάλυση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο.

Ο Άκης Τσελέντης προβλέπει ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να εξασθενεί αλλά συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίστηκαν πριν απότο 1970 να κάνουν ελέγχους. «Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και ύστερα από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό, γύρω στο 4. Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεστεί τελείως», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, τόνισε: «Είναι λογικό κάθε φορά που γίνεται ισχυρός σεισμός να υπάρχει ανησυχία. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα. Έχουμε να δούμε ισχυρό σεισμό από αυτόν του Αρκαλοχωρίου. Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό».

Ερωτώμενος αν ανησυχεί για τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, που επίσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε: «Ο Κορινθιακός με ανησυχεί όσο με ανησυχούν και η θρακομακεδονική ζώνη, όσο με ανησυχούν και τα ιόνια νησιά. Δεν υπάρχει απόλυτη περίοδος επαναλήψης ενός ισχυρού σεισμού σε μία περιοχή. Το να πούμε ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα, όποτε γίνει, θα γίνει στον Κορινθιακό, δεν μπορούμε να το πούμε».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο