Με προσοχή παρακολουθούν το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας στην Κρήτη οι σεισμολόγοι μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Μεσαράς λίγο πριν από τις 22:00 χθες και τους αρκετούς άλλους μικρότερης έντασης που ακολούθησαν, με μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αυτόν των 4,3 βαθμών, που καταγράφηκε στις 02:52 τα ξημερώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, μέσα σε μόλις μία ώρα έχουν καταγραφεί τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,9 Ρίχτερ (στις 02:11), 3,9 Ρίχτερ (στις 02:20), 4,3 Ρίχτερ (στις 02:52) και 4,1 Ρίχτερ (στις 03:10), με σεισμολόγους να σημειώνουν την ανάγκη οι αρμόδιες Αρχές να λαμβάνουν μέτρα προστασίας «είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε». Εκτιμούν δε ότι θα υπάρξουν αρκετοί μετασεισμοί τις επόμενες ώρες και ορισμένοι θα γίνουν αισθητοί, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο σεισμός των 5,1 δεν έχει σχέση με το Αρκαλοχώρι.

Ανάστατοι οι κάτοικοι

Από τον σεισμό υπήρξαν κάποιες ζημιές σε καταστήματα στα Μάταλα. Η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Όλοι οι σεισμοί προέρχονται από το ίδιο επίκεντρο, την περιοχή Μοίρες νότια του Ηρακλείου και για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του νομού. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή της Μεσαράς αλλά και σε άλλα σημεία του νομού βγήκαν από τα σπίτια τους, μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. 

Μάλιστα, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, οι πολίτες έλαβαν έκτακτο sms στα κινητά τηλέφωνα, που τους καλούσε να λάβουν μέτρα προστασίας.

Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές ή προβλήματα. Οχήματα της Πυροσβεστικής περιπολούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή των 5,1 Ρίχτερ στη Κρήτη



«Επιβάλλεται προσεκτική παρακολούθηση», λένε οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ «αποτελεί συνέχεια της ακολουθίας που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στην περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα, διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη. Πάντως, πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς. 

Όπως σημείωσε, «το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή-Δύση και έχει κλίση προς Βορρά. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του "έπεσε" σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγω της μικρής απόστασης, όμως, από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί».
«Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς», είχε σημειώσει, κάτι που έγινε. 

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές Αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.  

«Δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Η περιοχή δεν βγάζει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε ιστορικούς σεισμούς. Αλλά πάντα υπάρχει το "αλλά". Όταν γίνεται ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ πάνω στο νησί και όχι σε θαλάσσιο χώρο, όταν έχουν προηγηθεί και μικρότεροι, τότε χρειάζεται παρακολούθηση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Cretalive. «Εγώ θα πω αυτό που λέω πάντα. Οι δήμοι πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικά μέτρα. Είτε έχουμε σεισμό είτε δεν έχουμε, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας», τονίζει.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μετά τον δυνατό χθεσινοβραδινό σεισμό στα νότια του Νομού Ηρακλείου τόνισε πως ενημερώθηκε για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. «Από το βράδυ της Τετάρτης παρατηρείται μία σεισμική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή, που σημειώθηκε επίσης ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς οι ειδικοί «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο». 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λέκκας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την περιοχή για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.