Το τελευταίο «αντίο» στον Θανάση Τσούρα λένε αυτήν την ώρα εκατοντάδες φίλοι, πολιτικοί και οικείοι στο  Α’ Νεκροταφείο στον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με το αντιστασιακό κίνημα την περίοδο της δικτατορίας, με την ίδρυση, τους αγώνες, την πορεία και τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Mεταξυ άλλων, παρίστανται ο προεδρος του Κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, οι Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Παπουτσής, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ανωμερίτης, Στάθης Παναγούλης, Νάντια Γιαννακόπουλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης κτλ.

Ο Θανάσης Τσούρας

Ο εκλιπών, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε μέλος του φοιτητικού συλλόγου και υπεύθυνος της νεολαίας του  ΠΑΚ  ζώντας για μεγάλο διάστημα στην παρανομία ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για τη δράση του βασανίστηκε επί ημέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ -ΕΣΑ όπως και τα μέλη της  ομάδας του στην περιοχή του Γκύζη.

Ο Τσούρας είχε ιδιαίτερη απήχηση στα αντιδραστικά ρεύματα της εποχής γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα την ανθρωπογεωγραφία της πόλης, όπου γεννήθηκε και έζησε. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε το 1981 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών  με αυξημένες αρμοδιότητες σε  ζητήματα ασφαλείας και στη δεύτερη κυβέρνηση Παπανδρέου έγινε αναπληρωτής υπουργός στο ίδιο υπουργείο. Το 1989 εξελέγη πρώτη φορά  βουλευτής  ΄Αθηνών  και έκτοτε εκλέγονταν συνεχώς έως το 2012, ενώ τη δεκαετία του  1990-2000 διετέλεσε αρκετές φορές υφυπουργός και υπουργός στο υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Απεβίωσε στις 13 Μαΐου νικημένος από την επάρατη νόσο.