Ιχνηλατώντας «Αόρατες Διαδρομές» με οδηγούς νυν και πρώην αστέγους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας, που διοργανώνει από τις 20 Σεπτεμβρίου, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Στόχος των περιηγήσεων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να ενεργοποιήσουν τον ίδιο τον άνθρωπο-οδηγό, έτσι ώστε να έχει νέες ευκαιρίες να υποστηρίξει τον εαυτό του, αλλά και να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της, από μια διαφορετική οπτική, αυτή των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας και στερούνται ασφαλούς κατοικίας.

Σταθμοί στις περιηγήσεις αυτές θα είναι μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης, όπως συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ημέρας. Οι οδηγοί θα δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών.

Οι τρεις πρώτοι οδηγοί του εγχειρήματος θα είναι ο Γιάννης, ο Λάμπρος και ο Χρήστος, ενταγμένοι και οι τρεις στο δίκτυο των ανθρώπων που πωλούν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

«Δρόμος για μένα σημαίνει χρόνια δύσκολα και μάλλον μίζερα. Στην άκρη του δρόμου, όμως, πάντα υπάρχει ελπίδα. Γι' αυτό, πιστεύω ακόμη στους ανθρώπους. Γιατί και οι άνθρωποι κομμάτι του δρόμου είναι», δηλώνει ο Γιάννης. Σημειώνεται, ότι τους τρεις οδηγούς συμβούλευσε για να βρουν τον τρόπο αφήγησης που τους ταιριάζει, ο συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης.

Οι περιηγήσεις θα ξεκινούν κάθε Σάββατο, από τι 20 Σεπτεμβρίου, στις 11 π. μ. από τα γραφεία του περιοδικού «Σχεδία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από κάποιο γκρουπ είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Η διάρκειά τους υπολογίζεται σε δύο ώρες. Το κόστος συμμετοχής είναι έξι ευρώ και τρία ευρώ για τους μαθητές, ενώ η συμμετοχή ανέργων και συνταξιούχων είναι δωρεάν.