Aποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο που 15 υποψήφιοι πήραν δίπλωμα πιλότου, χωρίς να γνωρίζουν τις σωστές απαντήσεις, βγαίνουν στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, τα τρία μέλη της συμμορίας που έχουν ήδη συλληφθεί, έδιναν στους υποψήφιους οδηγίες για το ντύσιμό τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό λεξιλόγιο και χρέωναν από 7.800 έως και 25.000 ευρώ.

Κατά την επαφή των υποψηφίων με τον 70χρονο, ο τελευταίος τους ενημέρωνε για τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσε, ήτοι ότι θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

25.000 ευρώ για να μη δώσουν εξετάσεις

Αυτός ήταν ο ένας δρόμος για να πάρουν ορισμένοι παράνομα το δίπλωμα πιλότου. Ο άλλος ήταν να δώσουν 25.000 ευρώ και να μην μπουν καν στη διαδικασία να δώσουν εξετάσεις.

Περαιτέρω τους ενημέρωνε και για ακόμα έναν παράτυπο τρόπο απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους, ο οποίος κόστιζε 25.000 ευρώ, με το πλεονέκτημα, όμως, ότι δεν θα είχε σημασία εάν ο υποψήφιος θα απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις, καθόσον με κάποιο άγνωστο τρόπο προς εμάς εξασφαλιζόταν η επιτυχία.

Όσοι επέλεγαν να δώσουν τα λιγότερα χρήματα και περνούσαν από τη διαδικασία των εξετάσεων, έπαιρναν σαφείς οδηγίες για τα όσα έπρεπε να κάνουν.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψηφίους για να διαπιστώσουν τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού, ενώ τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο, έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται οι επίδικες οπτικοακουστικές συσκευές.

Ειδικές κινήσεις γίνονταν και την ημέρα των εξετάσεων, με τους επικεφαλής της οργάνωσης να κατευθύνουν τους εξεταζόμενους, με στόχο να σταθούν στο κατάλληλο σημείο ώστε η κρυφή κάμερα να έχει οπτική επαφή με την οθόνη που προβάλλονταν οι ερωτήσεις.

To «λεξιλόγιο» της συμμορίας

Η παράνομη επικοινωνία είχε ειδικό «λεξιλόγιο».

-Τηλεβοήθεια για να περιγράφει η παράτυπη βοήθεια

-Μπιλάκι για να περιγράφει το ακουστικό τύπου ψείρας

-Μηχανήματα ή πράγματα για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές

-Μαύροι για να περιγράφουν οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές-πιλότοι υπηκοότητας τρίτων χωρών

Ήδη έχουν συλληφθεί τρία μέλη της οργάνωσης και δύο υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων 16 υποψηφίων που, όπως διαπιστώθηκε, είχαν πληρώσει τα μέλη της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τις έρευνες να συνεχίζονται για να πέσει άπλετο φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Πώς «έκλεβαν» στις θεωρητικές εξετάσεις

«Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί οι θεωρητικές εξετάσεις είναι η βάση για να γίνει κανείς πιλότος. Ναι μεν ύστερα πρέπει να δώσεις και πρακτικές εξετάσεις αλλά οι θεωρητικές είναι πάρα πολύ δύσκολες και είναι η βάση. Η αντιμετώπιση λοιπόν, όταν ήρθε η πληροφορία για την εν λόγω συμμορία, αρχές Γενάρη, η αστυνομία έκανε πολύ καλή δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Αποκάλυψε πως η Αστυνομία τους έπιασε επ’ αυτοφώρω, «να έχουν στα μανίκια τους κάμερες, να έχουν στα αυτιά τους ψείρες και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι εξεταζόμενοι καθοδηγούνταν από τον αρχηγό του κυκλώματος», εξήγησε ο κ. Καλλιακμάνης.

Μάλιστα, ανέφερε πως οι περιπτώσεις που έχουν αποκαλυφθεί πέρυσι έφτασαν τις 15, ενώ φέτος ανακαλύφθηκαν 5.

«Κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει δίπλωμα, κάποιοι από αυτούς πετάνε αεροπλάνα και είναι πολύ πιθανό να πετάνε επιβατικό αεροπλάνο», είπε ο κ. Καλλιακμάνης.