Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό τον Πρόεδρό της General Robert Brieger. 

Στην έναρξη της Συνόδου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell Fontelles, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στην νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της επικαιροποίησης των κύριων στόχων του Θεσμικού Κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass) για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με έμφαση στην ανάπτυξη της Ικανότητας Ταχείας Αντίδρασης (Rapid Deployment Capacity - RDC), στην λειτουργία της δομής Διοίκησης και Ελέγχου C2 (Command and Control Structure) των επιχειρήσεων και των αποστολών της ΕΕ, καθώς και στην εξέλιξη της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων (Military Planning and Conduct Capability - MPCC) για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση της ΕΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων εκτός των συνόρων της.

Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και κατά την διάρκεια των συζητήσεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ότι ο αναθεωρητισμός στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι αποδεκτός. Επίσης εξετάστηκαν οι ενέργειες για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και της προσπάθειάς της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine – EUMAM UA).

Στην σχετική συνεδρίαση, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chair Military Committee – CMC) Admiral Rob Bauer, για πρώτη φορά ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) General Christopher G. Cavoli, ο Διευθυντής του EU Military Planning and Conduct Capability (MPCC) Vice Admiral Hervé Bléjean ως Διοικητής της Επιχείρησης EUMAM UA, καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Deputy Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Lieutenant General Mykhailo Zabrodskyi.

Ακολούθησε συζήτηση επί της εξέλιξης Αποστολών της ΕΕ, με έμφαση στις αποστολές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, καθώς και στην Δημοκρατία του Νίγηρα ως νέο μοντέλο αποστολών, ενώ έγινε αναφορά και στα μέχρι τώρα διδάγματα της αποστολής στην Μοζαμβίκη. Επιπρόσθετα, συζήτησαν για τον ρόλο και τις δυνατότητες ενίσχυσης του τομέα της Στρατηγικής Επικοινωνίας (Strategic Communication - STRATCOM) στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ στην Αφρική. Στην σχετική συνεδρίαση με τους Εταίρους, συμμετείχαν οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Σερβίας και του Βιετνάμ.

Στην τελευταία θεματική ενότητα, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν από εκπροσώπους Φορέων και Οργανισμών της ΕΕ ως προς την εξέλιξη των διαδικασιών οι οποίες εδράζουν σε πολιτικό επίπεδο, για την στρατηγική ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας μέσω της δημιουργίας ενός πλαισίου κοινών προμηθειών.