Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ένας 36χρονος μετανάστης, μέλος κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, ο οποίος συνελήφθη μετά από αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και κατοχή διαβατηρίων μεγάλης ποσότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Όλα έγιναν σε συνεργασία με τη Europol και όπως αποκαλύφθηκε, πρόκειται για ένα κύκλωμα με διεθνή δράση, που διακινούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως προέκυψε, ο 36χρονος, ως μέλος του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2019, έκανε διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων ή πλαστών, χρησιμοποιώντας ταχυδρομικές υπηρεσίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Ισπανία Αυστρία).

Το κύκλωμα φέρεται πως από την παράνομη δράση του κέρδιζε από 6000 έως 8.000 ευρώ ανά διακινούμενο μετανάστη, ενώ τα παράνομα έσοδα ανά ταξιδιωτικό έγγραφο κυμαίνονται από 400 έως 1200 ευρώ.

Ο 36χρονος εντοπίστηκε στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα και μετά από έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 53 δελτία ταυτότητας (33 Βουλγαρίας, 7 Ελλάδος, 4 Γαλλίας, 3 Γερμανίας, 2 Τσεχίας, 1 Ρουμανίας, 1 Ιταλίας , – 1 Βελγίου, 1 Ιράκ),
– 33 διαβατήρια (24 Βουλγαρίας, 3 Ηνωμένου Βασιλείου, 2 Αλβανίας, 2 Ιράκ, 1 Σουηδίας, 1 Η.Π.Α.),
– 9 άδειες οδήγησης (3 Βουλγαρίας, 3 Ελλάδος, 2 Γερμανίας , 1 Ιράκ),
– 3 άδειες διαμονής (2 Σουηδίας και 1 Ηνωμένου Βασιλείου)



Βρέθηκαν επίσης, δελτίο αιτούντος Διεθνούς Προστασίας Ελλάδος, κάρτα υγείας Ιταλίας, φωτογραφίες τρίτων προσώπων τύπου διαβατηρίου, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι, όπως διαπιστώθηκε, 61 από τα κατασχεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν κλεμμένα ή είχαν χαθεί.

Ο 36χρονος που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.