Στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ), καθώς και στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ σημείωσαν μία σημαντική επιτυχία.

 Το παράνομο εμπόριο, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, αποτελεί μία από τις μεγάλες μάστιγες της σύγχρονης εποχής, καθώς συνιστά ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που πλήττει σοβαρά τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία, ενώ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών.

 Έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που χορήγησε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ), συνεργεία ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν στις 5 Μαΐου, στις περιοχές του Ασπροπύργου και της Καλλιθέας, παράνομο εργαστήριο παρασκευής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών, καθώς και δύο άλλους χώρους αποθήκευσης παράνομων/νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και πλαστών υλικών εμφιάλωσης και συσκευασίας αλκοολούχων ποτών (πώματα, μεμβράνες αυτοκόλλητες ετικέτες).

 ΣΔΟΕ: Δύο συλλήψεις για την υπόθεση

Στα σημεία ελέγχου κατασχέθηκαν 1.360 φιάλες αλκοολούχων ποτών και πλαστικών δοχείων pet, 1.030 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, 2.000 πώματα που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων αλκοολούχων ποτών, 1.000 χαρτοκιβώτια συσκευασίας, μεγάλο πλήθος κενών φιαλών επώνυμων αλκοολούχων ποτών οι οποίες θα επαναγεμίζονταν με το παράνομο/νοθευμένο αλκοολούχο ποτό, μηχανήματα εμφιάλωσης, πλήρωσης φιαλών, αντλίες με αντίστοιχα φίλτρα καθαρισμού ύδατος και εργαλεία θερμοκόλλησης ετικετών. Το σύνολο των κατασχεθεισών ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών στερούνταν φορολογικών και τελωνειακών παραστατικών.

 Έγινε λήψη δειγμάτων, ώστε αυτά να εξεταστούν εργαστηριακά από τη Χημική Υπηρεσία και να διαπιστωθεί τυχόν επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία, ενώ οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη και ενημερώθηκε το αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

 Η ζημία των δικαιούχων σημάτων (παραγωγών αλκοολούχων ποτών) και το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ.

  Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο Έλληνες ηλικίας 44 και 43 ετών, εις βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, παράβαση του νόμου περί σημάτων και αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και του Αγορανομικού Κώδικα.

 Το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών εκτείνεται πέρα από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας και αποτελεί σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία των πολιτών.

 Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση, το ΣΔΟΕ συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και λοιπές διωκτικές Αρχές για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων κα τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, αλλά και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε., προλαμβάνοντας την απάτη σε όλες της τις μορφές.