Σχολές «ευκαιρίας» για τους υποψηφίους, ακόµα και µε χαµηλότερες βαθµολογίες, που όµως προσφέρουν άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση, περιλαµβάνει το 4ο επιστηµονικό πεδίο, Οικονοµίας και Πληροφορικής, που είναι από τα πλέον δηµοφιλή µεταξύ των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς τα εν λόγω πτυχία έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν τα µυστικά του 4ου επιστηµονικού πεδίου παρουσιάζοντας τα «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα των περιζήτητων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑ∆ΑΚΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΦΕ: Υπάρχουν και τµήµατα στην περιφέρεια που είναι πολύ καλές ευκαιρίες, όπως αυτά µε αντικείµενο την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics

τµηµάτων, µε τη βοήθεια του προέδρου της Οµοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη, και της συµβούλου σπουδών και επαγγελµατικού προσανατολισµού στην «Ελληνογερµανική Αγωγή», Βασιλικής Καλκάνη.

Τη σταθερή αποδοχή των τµηµάτων του 4ου επιστηµονικού πεδίου συγκεντρώνει κάθε χρόνο µεγάλος αριθµός υποψηφίων, καθώς οδηγεί σε µια ευρεία γκάµα σπουδών σε υψηλόβαθµες σχολές Πληροφορικής και Οικονοµικών και παράλληλα σε πολλές χαµηλόβαθµες σχολές, µε ελκυστικό γνωστικό αντικείµενο και άµεση σύνδεση µε την αγορά εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το 4ο πεδίο επέλεξαν 25.116 υποψήφιοι, καθώς ένα πτυχίο στα οικονοµικά µπορεί να ανοίξει πολλές νέες προοπτικές, ειδικά αν συνδυαστεί µε µεταπτυχιακά, π.χ., στη ναυτιλιακή οικονοµία. Οι απόφοιτοι των σχολών του πεδίου αυτού εργάζονται ως οικονοµολόγοι κ.λπ. σε εταιρείες, τράπεζες και γενικότερα στη διοίκηση, ενώ στην αιχµή της ζήτησης για τα επόµενα χρόνια θα είναι και επαγγέλµατα που σχετίζονται µε τις τεχνολογίες πληροφορικής αλλά και το µάρκετινγκ. «∆εν περιορίζονται τα παιδιά από το πρώτο πτυχίο», όπως λέει στα «Π» η Βασιλική Καλκάνη και εξηγεί ότι τµήµατα των Οικονοµικών και της Πληροφορικής, που υπάρχουν και σε πανεπιστήµια της Αθήνας, µπορεί να εξασφαλίζουν την εισαγωγή στους υποψηφίους ακόµα και µε 14-15, έως και 17 τα πιο υψηλόβαθµα. «Ενδιαφέρον αντικείµενο σε αυτό το πεδίο είναι και τα ναυτιλιακά, τα οποία αποτελούν και πολύ συχνή επιλογή», λέει η κ. Καλκάνη και επισηµαίνει ότι µια σχολή «ευκαιρίας» θα µπορούσε να είναι το Τµήµα Ναυτιλιακών και Επιχειρηµατικών Υπηρεσιών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, µε έδρα τη Χίο, η βάση του οποίου πέρυσι κινήθηκε στα 9.600 µόρια. Ακόµα µία επιλογή είναι και το νεοσύστατο σχετικά Τµήµα Ναυτιλίας και Τουρισµού, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 στο Πανεπιστήµιο Πειραιά και είχε πέρυσι 14.540 µόρια, όπως σηµειώνει η σύµβουλος σπουδών.

Στατιστική

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΛΚΑΝΗ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»: Ενδιαφέρον αντικείµενο σε αυτό το πεδίο είναι τα ναυτιλιακά, τα οποία αποτελούν και πολύ συχνή επιλογή

Στη λίστα των έξυπνων επιλογών η κ. Καλκάνη βάζει και το Τµήµα Στατιστικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθώς, όπως λέει, έχει άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση και η είσοδος πέρυσι ήταν εφικτή µε 13.828 µόρια. Επίσης, το Τµήµα Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, µε 11.875 µόρια πέρυσι, εξασφαλίζει έναν καλό προπτυχιακό τίτλο, που, αν συνδυαστεί και µε µεταπτυχιακή εξειδίκευση, δίνει στον νέο τα «κλειδιά» για να ανοίξει πολλές πόρτες σε επαγγέλµατα της επόµενης δεκαετίας. Πόλο έλξης αποτελεί επίσης το Τµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας, που συνδυάζει την Οικονοµία και την Τεχνολογία και συµπεριλαµβάνει το πώς θα εξελιχθούν τα συστήµατα διοίκησης. Το Τµήµα ∆ιεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονοµικών Σπουδών µε 14.780 µόρια πέρυσι µπορεί να συνδυαστεί µε µεταπτυχιακά στη ∆ηµόσια Πολιτική και ∆ιοίκηση, στη Χρηµατοοικονοµική και Τραπεζική, καθώς και στα Οικονοµικά και ∆ίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές, οδηγώντας σε νέες προοπτικές.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες χαρακτηρίζει τις επιλογές του 4ου πεδίου ο κ. Βαφειαδάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι υποψήφιοι διχάζονται ανάµεσα στις σχολές Οικονοµίας και Πληροφορικής. Χαρακτηρίζει «πυραµίδα» του πεδίου το Τµήµα ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας στο ΟΠΑ, µε 17.925 µόρια πέρυσι. «Υπάρχουν πολύ καλά τµήµατα στο ΟΠΑ, στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς και το Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν και τµήµατα στην περιφέρεια που είναι πολύ καλές ευκαιρίες, όπως αυτά µε αντικείµενο την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics». Ως µειονέκτηµα του πεδίου θεωρεί τα κοινά Μαθηµατικά µε το 2ο πεδίο, που απευθύνονται σε υποψηφίους Πολυτεχνείων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι «η επιτυχία θέλει διετή κύκλο προετοιµασίας». Ενδεικτικά, υψηλόβαθµα τµήµατα είναι το Τµήµα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστηµίου Αθηνών, που είχε πέρυσι 17.385 µόρια, και το Τµήµα Οργάνωσης και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε 16.975 µόρια.

Νέες προσθήκες

Νέα τµήµατα στο 4ο πεδίο θα δουν οι υποψήφιοι στο µηχανογραφικό τους. Πρόκειται για 8 τµήµατα που ανήκαν στο 2o και στο 3o πεδίο και προστίθενται και στο 4ο. Οι νέες σχολές στις οποίες θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης οι υποψήφιοι των επιστηµών Οικονοµίας και Πληροφορικής είναι οι εξής: Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστηµίου, Κοινωνικής Πολιτικής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, ∆ασολογίας και ∆ιαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης και Πληροφορικής µε εφαρµογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 6 Μαΐου 2023.