Στη Δημοτική πινακοθήκη Πειραιά «χτύπησε» χθες το απόγευμα η καρδιά της Μάνης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αλήθειες και ψέματα για το 1821 και τον φόνο του Καποδίστρια», του δημοσιογράφου – νομικού  Νίκου Γερακάρη.  

Δεκάδες Μανιάτες και Μανιάτισσες,  δημοσιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί, επαγγελματίες και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώτες βουλευτές  Γ.  Μελάς και  Θ. Δρίτσας,  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του  «πρύτανη» του  δικαστικού ρεπορτάζ,  ο οποίος επί σειρά ετών ερεύνησε τη βιβλιογραφία, τα ιστορικά αρχεία, τις ανεξάρτητες πηγές και φυσικά τον τύπο της εποχής εστιάζοντας όχι στη «μοναδική  αλήθεια» ή στην παράθεση των γεγονότων αλλά  στο προϊόν της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το βιβλίο που προλόγισε για μία ακόμη φορά η πρόεδρος της  ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης προσέγγισης της Ελληνικής Επανάστασης.

thumbnail_1683532337014
thumbnail_1683532337007
thumbnail_1683532337001
thumbnail_1683532336990

Στις 420 σελίδες του ο αναγνώστης ενημερώνεται για την πορεία του Καποδίστρια, την πολιτική ατμόσφαιρα της  εποχής, τα έντονα όσο και σκληρά χαρακτηριστικά της, καθώς και για τον ρόλο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Σαφώς, ο συγγραφέας κρατά αποστάσεις από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ωστόσο φωτίζει και τη συμβολή της  οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων στον αγώνα για την  ανεξαρτησία και την οριστική  απαλλαγή από τον  Τούρκικο ζυγό.

Συνοδοιπόροι του Ν. Γερακάρη από τις  φτωχογειτονιές του Πειραιά και της Νίκαιας, τη Νομική Αθηνών και τα κορυφαία έντυπα της μεταπολεμικής περιόδου, όπως ο Γιάννης Τζαννετάκος  και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του  Κράτους  Γιώργος Πουλάκος, μίλησαν για το έργο του και τα 65 χρόνια της διαδρομής του στον Τύπο και τη δημόσια ζωή.