Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 27ης Απριλίου 2023, εξέλεξε τον καθηγητή Άντονι Φάουτσι, τέως διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, ως ξένο εταίρο της στην επιστήμη της Ιατρικής στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ποιος είναι ο δρ Φάουτσι

Ο δρ Φάουτσι γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1940, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell το 1966 και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην εσωτερική παθολογία και τα λοιμώδη νοσήματα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Cornell. To 1968 ξεκίνησε την επιστημονική του πορεία στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ως συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων και το 1974 προήχθη σε επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Φυσιολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Έρευνας.

Το 1980 διορίστηκε επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναρρύθμισης και το 1984 ανέλαβε διευθυντής του Ινστιτούτου, θέση την οποία διατήρησε έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Το έργο του δρος Φάουτσι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπήρξε επικεφαλής των προσπαθειών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ που άλλαξαν στις αναπτυσσόμενες χώρες τον τρόπο διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης σημαντικών και επικίνδυνων λοιμωδών νόσων όπως η φυματίωση, η ελονοσία, η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και οι γαστρεντερίτιδες. Επιπλέον, υπό την υπερτεσσαρακονταετή ηγεσία του δρος Φάουτσι το Ινστιτούτο παρουσίασε αξιοσημείωτη επιστημονική πρόοδο μετατρέποντας θανατηφόρες ασθένειες σε ιάσιμες νόσους, βοηθώντας έτσι να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με τη διερεύνηση των παθογενετικών μηχανισμών της HIV λοίμωξης (AIDS) χορηγώντας στους ασθενείς συνδυαστική αντιρετροϊκή θεραπεία συνέβαλε ώστε η μόλυνση από τον HIV να μην είναι πλέον θανατηφόρα, αφού άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορούν πλέον να ζουν μία σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Επιπλέον, η αρωγή του υπήρξε καθοριστική στην αντιμετώπιση αναδυόμενων λοιμώξεων από ιούς όπως του Δυτικού Νείλου, SARS, MERS, πανδημικής γρίπης, έμπολα και πιο πρόσφατα του κορονοϊού SARS-CoV-2, όπου οι θεμελιώδεις ερευνητικές προσπάθειες οδήγησαν σε ανάπτυξη εμβολίων και πειραματικών θεραπειών που μείωσαν δραματικά τη θνησιμότητα από τις νόσους.

Την τριετία που η νόσος covid-19 κυριάρχησε στον πλανήτη, ηγήθηκε της προσπάθειας για ενημέρωση του κοινού μέσα από πλήθος ομιλιών και εμφανίσεων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η επιρροή του πρωτοπόρου ερευνητή και διακεκριμένου ιατρού δρος Fauci στην επιστήμη και την κλινική ιατρική φαίνεται από την κατάταξή του ως τριακοστού δεύτερου (32ου) εν ζωή ερευνητή με τις περισσότερες μνείες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους σύμφωνα με το google scholar για το έτος 2020.

Είναι συγγραφέας και (συν)-συγγραφέας ή εκδότης περισσοτέρων από 1.400 επιστημονικών εργασιών και ιατρικών συγγραμμάτων. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις για την επιστημονική του προσφορά, όπως το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Εθνικό Μετάλλιο της Επιστήμης, τις υψηλότερες τιμές που απονέμονται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, το βραβείο Mary Woodard Lasker για τη Δημόσια Υγεία και 58 επίτιμους διδακτορικούς τίτλους από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.