Η ψηφιακή μετάβαση είναι μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Mητσοτάκη, για τη νέα τετραετία, με το άλμα που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα και την πρόοδο που σημειώθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους να αποτελούν «σημαία» της κυβέρνησης καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στον δρόμο προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, εξαιρετικά σημαντική είναι η ψηφιοποίηση του αχανούς χάρτινου αρχείου των κρατικών φορέων και οργανισμών. Στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου συμβάλλει με τεχνογνωσία η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ MΑΕ), υποστηρίζοντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όλες τις ενέργειες και τα έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημόσιων οργανισμών, με στόχο τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης. Ουσιαστικά, η ΚτΠ MΑΕ είναι ο επιτελικός βραχίονας υποστήριξης υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον δημόσιο τομέα, καθώς και δράσεων κρατικών ενισχύσεων στις ΤΠΕ, συνδράμοντας στην υλοποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην Ελλάδα.

3_4

Ορισμένα από τα σημαντικά έργα που υλοποίησε ή τρέχει αυτήν τη στιγμή η Κοινωνία της Πληροφορίας είναι το Market Pass, το Power Pass, το Freedom Pass, το δίκτυο δημόσιου τομέα Σύζευξις ΙΙ, το πρόγραμμα Smart Readiness, η ψηφιοποίηση αρχείου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα και το μεγάλο εγχείρημα του Gov-ERP, που αποτελεί την ενιαία ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση.

2_5
▶Στην υλοποίηση μεγάλων εργων συμβάλλει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ MΑΕ), υποστηρίζοντας το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους σχεδιασμουσ του Κυριάκου Πιερρακάκη

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα της υπηρεσίας «Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία», που θεσπίστηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφορά την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση μέσω της παροχής υπηρεσίας προσωπικού βοηθού.

Ο επικεφαλής της ΚτΠ MΑΕ

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μπήκαν στο στρατηγείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπου σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα καινοτόμα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, και συνομίλησαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚτΠ MΑΕ, Σταύρο Ασθενίδη, ο οποίος ανέλυσε τα έργα που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το επόμενο διάστημα, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

7_3
▶ Ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης

Ποια σημαντικά ψηφιακά έργα είναι σε τροχιά υλοποίησης από την Κοινωνία της Πληροφορίας;

Ενα από τα προαπαιτούμενα για την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή διακυβέρνηση είναι η ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου των κρατικών φορέων και οργανισμών. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους εγχείρημα ψηφιοποίησης του χάρτινου αρχείου του. Την επόμενη τριετία θα προσπαθήσουμε, σε μια σκληρή μάχη με τον χρόνο, να αποκτήσουν άυλη μορφή περισσότερες από 1,4 δισ. σελίδες, που αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται σε όλη την Ελλάδα σε υπουργεία, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες και δικαστήρια. Πρόκειται για ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να υπερβάλουμε εαυτόν για να αντεπεξέλθουμε στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και να εκταμιευτούν τα χρήματα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι μοναδική ευκαιρία, που δύσκολα θα παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον. Εκτός από την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, που ξεκίνησε με την Υγεία και τη Δικαιοσύνη και συνεχίζεται στη ναυτιλία, στη διπλωματία και στα αρχεία του κράτους, ήδη προχωράμε από την αρχή του 2023 σε μια σειρά κομβικών ψηφιακών παρεμβάσεων με την προκήρυξη σημαντικών διαγωνισμών: για το Μητρώο Πο λιτών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιων προμηθειών και έπεται συνέχεια με τα έργα για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, το ιδιωτικό χρέος και το CRMS, τα οποία στην πλειονότητά τους εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίστοιχα, σε φάση υλοποίησης βρίσκονται σπουδαία ψηφιακά έργα, όπως το Σύζευξις II, οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το Gov-ERP και, βέβαια, η εμβληματική μεταρρύθμιση του e-justice.

9_3
▶Τα «Π» βρεθήκαν στις εγκαταστάσεις της ΚτΠ, όπου συντελείται σημαντικό τεχνολογικό έργο

H Κοινωνία της Πληροφορίας υλοποιεί και σημαντικές ψηφιακές δράσεις με κοινωνικό πρόσημο. Θα υπάρξουν και στη συνέχεια ανάλογες πρωτοβουλίες;

Η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να σταθούμε διαχρονικά αρωγοί σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Με αυτή την πολιτοκεντρική αντίληψη υλοποιούνται και αυτά τα προγράμματα. Οπως το Market Pass, με το οποίο ενισχύθηκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, και το Smart Readiness, που αφορά την υποδομή καλωδίωσης οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια με τη χρήση voucher, ενώ η δράση για την ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στο πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πράγματι έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από την αγορά τεχνολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έλαβε 570 αιτήσεις, με τις οποίες οι υποψήφιοι αιτούνται 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο ποσό από την προβλεπόμενη επιδότηση.

Στο χαρτοφυλάκιό σας περιλαμβάνονται 340 έργα, που ξεπερνούν σε αξία τα 4,3 δισ. ευρώ. Είστε ικανοποιημένος από το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό υλοποίησης των έργων;

Η ΚτΠ τα τριάμισι τελευταία χρόνια αποτελεί τον κεντρικό κόμβο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση και προωθούν δυναμικά τη χώρα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Διαχειρίζεται περισσότερα από 340 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, συνολικού προϋπολογισμού 3,4 δισ. Τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε και λαμβάνοντας υπόψη και τις αγκυλώσεις του κράτους, θεωρώ ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ανταποκριθεί με επιτυχία και συνέπεια στον δύσκολο ρόλο της. Σκοπός μας είναι μέχρι το τέλος του 2025 όλα τα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς αυτό θα ευνοήσει ολόκληρη την κοινωνία.

8_3
▶Η ΚτΠ ΜΑΕ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην υλοποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, επιδιώκει να αναγνωριστεί και να αξιοποιηθεί ως ένας οργανισμός-κέντρο γνώσης για θέματα που αφορούν όλο τον κύκλο ζωής έργων ΤΠΕ της Δημόσιας Διοίκησης

Ενα από αυτά τα προγράμματα με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά είναι και αυτό του «Προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία», τα οποίο υλοποιείτε εσείς.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που υλοποιούμε μια τέτοια δράση με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα. Στόχος μας με την υλοποίηση αυτής της δράσης είναι να διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των συμπολιτών μας με αναπηρία. Επιτέλους, ένα αίτημα δεκαετιών του αναπηρικού κινήματος ικανοποιείται και οι πρώτοι συμπολίτες μας μπορούν να έχουν τον δικό τους προσωπικό βοηθό. Για εμάς, η ισότιμη συμμετοχή κάθε συμπολίτη μας στην κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις και θα συμμετάσχουν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι. Αρχικά επιλέγονται 1.000 άτομα από την Περιφέρεια Αττικής (α’ φάση προγράμματος) και συμμετέχουν σε αυτό για δύο χρόνια. Ακολούθως, μέσα στο 2023 θα προστεθούν επιπλέον 1.000 άτομα από άλλες Περιφέρειες της χώρας (β’ φάση προγράμματος) και θα συμμετάσχουν σε αυτό για έναν χρόνο. Στην πρώτη φάση υλοποίησης έχουν υποβληθεί 2.021 αιτήσεις και έχουν επιλεχθεί 1.793. Οσον αφορά τις αιτήσεις προσωπικών βοηθών, μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου είχαν υποβληθεί 486 και 240 έχουν εγκριθεί. Οι αξιολογήσεις των ατόμων με αναπηρία ως προς την ανάγκη απόκτησης προσωπικού βοηθού πραγματοποιούνται με ραντεβού κατ’ οίκον από ειδική επιτροπή αξιολόγησης. H επιτροπή είναι τριμελής, με τις εξής ειδικότητες: κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή και ψυχολόγο. Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει μητρώο 332 αξιολογητών, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Εχει πραγματοποιηθεί ήδη ο πρώτος κύκλος αξιολογήσεων ωφελουμένων έπειτα από κλήρωση 300 ατόμων, σύμφωνα με συγκεκριμένη ποσόστωση, που αφορά στην κύρια αναπηρία τους. Με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων 176 ραντεβού αξιολογήσεων, έχουν κριθεί επιλέξιμοι 174 ωφελούμενοι για την παροχή της υπηρεσίας. Εχουν υπογραφεί ήδη μέχρι σήμερα οι πρώτες 44 συμβάσεις μεταξύ ατόμου με αναπηρία και του προσωπικού βοηθού του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 28/4/23