Ενας στους τρεις αποφοίτους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκει δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του. Εξωστρέφεια και διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, καθώς και βελτίωση των υποδομών και της οργάνωσης συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις των νέων απόφοιτων του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους καθηγητές τους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 219 απόφοιτους του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2022 περίπου οι μισοί πτυχιούχοι (45%) δήλωσαν ότι συνεχίζουν τις σπουδές τους, τα τρία τέταρτα εξ αυτών σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ υπάρχει και μια ομάδα που επιλέγει και παράλληλες σπουδές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, κυρίως στην Κύπρο ή σε ιδιωτικά κολέγια.

Η μέση καθαρή μηνιαία αμοιβή των απόφοιτων είναι 878 ευρώ και η διάμεση 800 ευρώ, με τις γυναίκες να λαμβάνουν περίπου το 82% της μέσης αμοιβής των ανδρών συναδέλφων τους.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος, Γιάννη Τσίρμπα, καταδεικνύει ότι τη συνέχιση των σπουδών τους στο εξωτερικό επιλέγουν σε ποσο- στό 75% οι απόφοιτοι με βαθμό πτυχίου πάνω από 8,5. Επίσης, βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι «εισακτέοι της κρίσης» και οι γυναίκες αποτελούν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες.

Πού εργάζονται

Περίπου το 26% των απόφοιτων αναζητά εργασία. Ως υπάλληλοι γραφείου απασχολούνται απόφοιτοι σε ποσοστό 24%, ενώ το 12% απασχολείται στην παροχή υπηρεσιών, σε ανειδίκευτη εργασία, σε καταστήματα κ.λπ.

Σε επαγγέλματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις σπουδές στο τμήμα ΠΕΔΔ, όπως επιστημονικά επαγγέλματα, θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, εργαζόμενων σε κόμμα- τα/πολιτικά γραφεία ή εταιρείες συμβούλων ή έρευνας, καθώς και σε ανώτερες διοικητικές θέσεις απασχολείται αθροιστικά το 12% των απόφοιτων. Πάντως, συνολικά, μόλις το 30% των απόφοιτων που εργάζεται δη- λώνει ότι η τρέχουσα εργασία τους είναι πολύ ή αρκετά συναφής με τις σπουδές τους στο τμήμα ΠΕΔΔ, με το ποσοστό αυτό να σημειώνει την υψηλότερη τιμή του (35%) μεταξύ των απόφοιτων του κύκλου σπουδών Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου.

Η μέση ικανοποίηση από τις σπουδές στο τμήμα ΠΕΔΔ εί- ναι 7,45 στη δεκάβαθμη κλίμακα. Η υψηλότερη ικανοποίηση (8,36) καταγράφεται μεταξύ των απόφοιτων που προήλθαν από κατατακτήριες εξετάσεις, ενώ χαμηλότερη από το σύνολο εί- ναι η μέση ικανοποίηση μεταξύ όσων εισήλθαν στο Τμήμα μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων (7,17). Ο χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης καταγράφεται σε όσους αποφοίτησαν έπειτα από 7-8 έτη σπουδών και σε όσους είναι 25-30 ετών. Μάλιστα, το 69,4% των απόφοιτων δηλώνει ότι σίγουρα θα πρότεινε το Τμή- μα ΠΕΔΔ σε τρίτους.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/4/23