Nέα έρευνα από τα... παλιά για την Εύα Καϊλή από τις βελγικές Αρχές. Αυτή αφορά φερόμενες ύποπτες πληρωμές τεσσάρων πρώην συνεργατών της από το 2014 έως το 2020 που ερευνούνταν επί μήνες και τα αποτελέσματά τους βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, όπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα Politico. Η εισαγγελική έρευνα έρχεται ως συνέχεια έρευνας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της ΕΕ -γνωστής ως OLAF-, η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022.

«Επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου»

Η Εύα Καϊλή αντέδρασε έντονα μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αρνούμενη ότι από τις έρευνες που έγιναν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα προέκυψε «λήψη μίζας», κάνοντας λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση: «Βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου», επισημαίνει στη δήλωσή της.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι «οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Το Politico από την πλευρά του δημοσιεύει στοιχεία από την επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Laura Kövesi, την οποία έχει στα χέρια της η ιστοσελίδα και φέρεται να αναφέρει: «Η τρέχουσα έρευνα αφορά σοβαρές υποψίες για επαναλαμβανόμενη απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες».

Τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες

Η επιστολή εστάλη στο Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Qatargate, και ζητούσε την άρση της ασυλίας της Καϊλή. Σύμφωνα με την επιστολή, η έρευνα εστιάζει σε τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες της Εύας Καϊλή: πρώτον, ενδεχόμενη παραπλάνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τόπο εργασίας και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της. Δεύτερον, για το ότι οικειοποιήθηκε μερίδιο των αποζημιώσεών τους για «εικονικά» ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε και τρίτον αν παρακράτησε «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους.
Το δημοσίευμα επικαλείται στέλεχος με γνώση της υπόθεσης σημειώνοντας ότι οι ανακριτικές Αρχές υποστηρίζουν ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ». Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και θα συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις.
Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα άρσης της ασυλίας της Καϊλή για το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων, την Τρίτη. Συνήθως θέματα τέτοιων παρατυπιών ολοκληρώνονται με την αποπληρωμή των ποσών που καταλογίζει η OLAF.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή