Ένα «μωσαϊκό» εγκληματικότητας εξελίσσεται στην καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας, με διάφορες συμμορίες να λυμαίνονται τους δρόμους του. Συνήθως τα περισσότερα αδικήματα που τελούνται εμπίπτουν στη μικροεγκληματικότητα και, όταν πραγματοποιούνται συλλήψεις από την Αστυνομία, κάποιος άλλος παίρνει τη θέση που «αδειάζει». Εμπόριο ναρκωτικών, μαστροπεία, πλαστογραφία και κλοπές είναι τα αδικήματα με τα οποία ασχολούνται οι συγκεκριμένες συμμορίες, που αποτελούνται κυρίως από αλλοδαπούς, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η συμμετοχή Ελλήνων. Τα Ανω Πατήσια, ο Κολωνός, το Μοναστηράκι και η Ακρόπολη είναι μερικές από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπόριο ναρκωτικών γίνεται γύρω από την Πλατεία Βάθη. Εκεί, συμμορία Κούρδων δραστηριοποιείται στο εμπόριο των ουσιών του θανάτου. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες συμμορίες, που διεκδικούν και αυτές ένα μερίδιο από την «πίτα» της αγοράς των ναρκωτικών. Οι ουσιοεξαρτημένες εκδιδόμενες γυναίκες βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Βάθη. Είναι μια "πιάτσα" γνωστή από παλιά στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες γυναίκες πουλάνε το κορμί τους για ελάχιστα ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Μπορείς να τις συναντήσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, κυρίως στα στενά γύρω από την οδό Σωκράτους.

Στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Ομονοίας εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εδραιωθεί εγκληματικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων. Εχει αποδειχθεί έπειτα και από πολλές αστυνομικές επιχειρήσεις ότι οι συγκεκριμένες ομάδες αποτελούνται από Αφγανούς, Πακιστανούς και Βορειοαφρικανούς. Δραστηριοποιούνται στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό και αναζητούνται οργανωμένα εργαστήρια πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και δικαιολογητικών. Τα συγκεκριμένα έγγραφα πωλούνται έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής σε πρόσφυγες ή μετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν από τη χώρα μας προς τη Δυτική Ευρώπη.

athens

Επίσης, άλλες ομάδες ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων και συνήθως χρησιμοποιούν, κατά πληροφορίες, εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες της περιοχής ως χώρους για την αποθήκευση ναρκωτικών και λαθραίων προϊόντων.

Σε ένα άλλο μέρος της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, ακριβώς δίπλα από τα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, υπάρχει μια πιάτσα ναρκωτικών, η οποία βρίσκεται εκεί για αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αφρικανοί dealers (κυρίως Νιγηριανοί) προμηθεύουν τους εξαρτημένους με ναρκωτικά όπως σίσα, ηρωίνη και τα χάπια μπούμπλε (vulbegal). Εκεί από το πρωί μέχρι το βράδυ συγκεντρώνονται οι ουσιοεξαρτημένοι, περιμένοντας τους ναρκέμπορους να έρθουν. Σημειώνεται ότι στις πιάτσες του κέντρου οι Νιγηριανοί dealers είναι αρκετά γνωστοί. Η Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ δεν είναι το μόνο πόστο στο οποίο μπορείς να τους βρεις. Μετακινούνται σε όλο το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και αρκετές φορές πουλούν ναρκωτικά (κυρίως χασίς) μέχρι και σε τουρίστες στο Μοναστηράκι.

Τα Άνω Πατήσια, ο Κολωνός, το Μοναστηράκι, η Πλατεία Βάθη, η Ομόνοια και η Ακρόπολη είναι οι περιοχές όπου «ανθεί» η παραβατικότητα


Επίσης, το βράδυ, κοντά στο πάρκο Κλωναρίδη-Φιξ, επί της Πατησίων, Αφρικανές γυναίκες πουλάνε το κορμί τους για λίγα ευρώ. Οι γυναίκες αυτές έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι πέφτουν θύματα κυκλωμάτων συμπατριωτών τους και κρατούνται παρά τη θέλησή τους. Οποιος περάσει με το αυτοκίνητό του κατά τις βραδινές ώρες θα τις δει να περιμένουν καρτερικά στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να «ψωνίσουν» πελάτες.

Αλβανοί και Σύροι 

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια, στην περιοχή δραστηριοποιούνταν οργανωμένα Σύροι, οι οποίοι πουλούσαν λαθραία τσιγάρα. Επειτα όμως από την καθημερινή αστυνομική παρουσία στην πολύπαθη ιστορική γειτονιά της Αθήνας, η παράνομη δραστηριότητα έχει εκλείψει. Οι συγκεκριμένοι έστηναν πρόχειρους πάγκους και πουλούσαν μέρα μεσημέρι κούτες με λαθραία τσιγάρα. Επίσης πουλούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα και στα στενά περιμετρικά της Στουρνάρη. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε και οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών από συμμορίες Αλβανών και Αφγανών.

Ενας μεγάλος βραχνάς για καταστηματάρχες και πολίτες που κινούνται στο κέντρο της Αθήνας εδώ και χρόνια είναι οι διαβόητες συμμορίες των πορτοφολάδων. Κύριο πεδίο δράσης τους είναι το ιστορικό τρίγωνο της πόλης, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ο Ηλεκτρικός και το μετρό. Τα μέλη αυτών των εγκληματικών ομάδων έχουν καταγωγή από το Μαρόκο και την Αλγερία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν και άτομα από άλλες εθνικότητες. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν κυρίως τουρίστες και "εύκολοι" στόχοι. Δρουν πάντα οργανωμένα και με σχέδιο, προσπαθώντας να αποσπάσουν από τα θύματά τους οτιδήποτε μπορεί να έχει κάποια αξία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 22/4/23