Ένα θαύμα ζωής τελέστηκε το προηγούμενο Σάββατο (22/4) όταν μια 36χρονη γυναίκα που έπασχε από καρκίνο του τραχήλου κατάφερε να αποκτήσει δύο υγιέστατα παιδάκια με την μέθοδο της παρένθετης μητέρας. Ο καθηγητής Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ESGE) και Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Γρηγόρης Γκριμπίζης, ο οποίος είναι και ο γιατρός που παρακολουθούσε τη συγκεκριμένη γυναίκα μίλησε στα parapolitika.gr για αυτή την ελπιδοφόρα ιατρική είδηση.

«Μετά από 3 χρόνια είναι ελεύθερη νόσου και αποφάσισε να κάνει οικογένεια με παρένθετη μητέρα»

Πριν από τρία χρόνια η 36χρονη γυναίκα είχε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση νικώντας έτσι την νόσο. «Η γυναίκα είναι 36 και όταν αντιμετώπισε το πρόβλημα ήταν 33 χρονών. Τώρα είναι ελεύθερη νόσου και παρακολουθείται κανονικά τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να προχωρήσει και να κάνει οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της» ανέφερε ο κ. Γκριμπίζης.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής η 36χρονη απέκτησε παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης μητέρας. «Αποφασίστηκε τότε να διατηρηθούν οι ωοθήκες, καθώς δεν υπήρχε κανένας συγκεκριμένος λόγος να αφαιρεθούν χειρουργικά. Έτσι αφού ήταν ελεύθερη νόσου, πήραμε τα ωάριά της και τα γονιμοποιήσαμε με το σπέρμα του συζύγου της. Μία φίλη της προσφέρθηκε να γίνει παρένθετη μητέρα, έμεινε έγκυος και το Σάββατο γέννησε δύο υγιέστατα παιδάκια» δήλωσε.

Ελπίδα για πολλές γυναίκες

Στη συνέχεια ο κ. Γκριμπίζης τόνισε την σημαντικότητα του συγκεκριμένου γεγονότος καθώς όπως ανέφερε η έκβασή του μπορεί να δώσει ελπίδα σε αρκετές γυναίκες. «Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα σε κάποιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου να είμαστε πιο συντηρητικοί θεραπευτικά και να έχουμε τη δυνατότητα στη συνέχεια εφόσον η γυναίκα "τελειώσει" με τη νόσο να σκεφτεί το θέμα της αναπαραγωγής. Σαν παράδειγμα θα δώσω την περίπτωση μιας γυναίκας η οποία είχε καρκίνο οριακής κακοήθειας των ωοθηκών, είχε γίνει ωοθηκεκτομή, είχε διατηρηθεί η μήτρα και στη συνέχεια ίδια κατάφερε να εγκυμονήσει με δωρεά ωαρίων» δήλωσε ο καθηγητής στα parapolitika.gr.
Τέλος, υπογράμμισε ότι: «Αυτή η περίπτωση είναι ένα μήνυμα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, παράλληλα με την αντιμετώπιση της νόσου, μπορούμε να διασφαλίσουμε και το αναπαραγωγικό δυναμικό της γυναίκας».