Το AK-47 (Automat Kalashnikov 1947) Assault Rifle «γεννήθηκε» στο Ανατολικό Μέτωπο κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχεδιάστηκε από τον Mikhail Kalashnikov από τον οποίο πήρε το όνομα του. Έναν νεαρό αξιωματικό της τότε Σοβιετικής Ένωσης που ανάρρωνε από τραυματισμό σκέφτηκε πως θα συμβάλει καλύτερα στον αγώνα για τη χώρα του. Ξεκίνησε να σχεδιάζει το όπλο και να το δείχνει στους ανωτέρους του.

Τα αρχικά του πρωτότυπα αντιμετωπίστηκαν θετικά από τον σοβιετικό στρατό και του ανατέθηκε να τα αναπτύξει περαιτέρω. Το όπλο εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το Sturmgewehr 44, το τυφέκιο εφόδου των Γερμανών που εμφανίστηκε και αυτό στο τέλος του πολέμου, στη γενική του διάταξη, ειδικά εξωτερικά.

Το AK-47 ή Kalashnikov εμφανίζει όμως μια ριζοσπαστική απλοποίηση. Ενώ ο σχεδιασμός πχ των Αμερικανικών όπλων τυφεκίων όπως πχ το Μ1Garand, ήταν εξαιρετικά λειτουργικός, ταυτόχρονα ήταν και εξαιρετικά περίπλοκος και απαιτούσε όλους τους πόρους της αμερικανικής οπλοβιομηχανίας.

Αντίθετα ο Kalashnikov απλοποίησε τον σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί φθηνά στα εργαστήρια του Τρίτου Κόσμου και να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με ελάχιστη συντήρηση. Αυτή η απλότητα και η λειτουργικότητα ήταν καθοριστικής σημασίας για τον ιστορικό του ρόλο.

Το ΑΚ 47 είναι όπλο που μπορείς να το κακομεταχειριστείς να το ρίξεις στις λάσπες να το πετάξεις στο νερό και αυτό να βάλλει χωρίς προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ακόμη και σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία πολλά από τα όπλα της πρώτης γραμμής και για τους δυο εμπολέμους είναι τυφέκια ΑΚ 47 τα οποία συνεχίζουν να υπηρετούν τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Το AK-47 δεν χρειάστηκε να υπερασπιστεί την Σοβιετική Ένωση για την οποία είχε σχεδιαστεί, έπαιξε όμως καθοριστικό ρόλο στον αγώνα των ιδεολογιών του Ψυχρού Πολέμου. Ως μέρος της εξαγωγής του κομμουνισμού, το AK-47 στάλθηκε σε τεράστιες ποσότητες για να υποστηρίξει τα σοβιετικά κράτη δορυφόρους και να βοηθήσει τις «κόκκινες» επαναστάσεις απανταχού της γης. Tο ΑΚ έχει βρεθεί κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Το AK-47 είναι το μόνο τουφέκι που εμφανίζεται σε μια εθνική σημαία, αυτή της Μοζαμβίκης, σε αναγνώριση του ρόλου του στην ίδρυση αυτής της χώρας. Πάνω από 100 εκατομμύρια αντίγραφα του όπλου έχουν παραχθεί, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του και στο μέλλον.