Τη δυνατότητα απασχόλησης σε επισκέπτες καθηγητές και επισκέπτες ερευνητές από το εξωτερικό, που θα διδάσκουν από ένα έως και τρία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια, δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης στα ΑΕΙ νέου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με υψηλά προσόντα, με στόχο το «brain gain» αλλά και την αναβάθμιση του παραγόμενου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ. Οι επισκέπτες καθηγητές θα συμμετέχουν και ως μέλη σε επιτροπές για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης του τμήματος ή του ιδρύματος.

Τα προσόντα

Επιστήμονες, Έλληνες ή αλλοδαποί, οι οποίοι είτε κατέχουν θέση καθηγητή σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή ερευνητή σε ερευνητικό οργανισμό της αλλοδαπής, είτε διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τα προσόντα που απαιτούνται για την εκλογή σε θέση επίκουρου καθηγητή σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της ημεδαπής ή ερευνητή Γ’ βαθμίδας, δύνανται να απασχολούνται ως επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές, αντίστοιχης βαθμίδας, σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής για την κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών τμήματος ή σχολής του ΑΕΙ. Η επιλογή των επισκεπτών καθηγητών ή επισκεπτών ερευνητών πραγματοποιείται με απόφαση της συνέλευσης τμήματος του ΑΕΙ.

Με την απόφαση της συνέλευσης του τμήματος καθορίζονται το διδακτικό έργο που ανατίθεται στο πλαίσιο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος, το είδος της απασχόλησης, το ύψος των αποδοχών τους και η πηγή χρηματοδότησης για την κάλυψη του κόστους απασχόλησής τους. Τα ΑΕΙ σε συνεργασία με επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων από κοινού με έναν επισκέπτη καθηγητή / επισκέπτη ερευνητή.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των προτάσεων-έργων, επιχορηγούνται δαπάνες για αμοιβές προσωπικού, δαπάνες μετεγκατάστασης και μετακίνησης εσωτερικού, δαπάνες συμμετοχής σε συνέ- δρια, δαπάνες για συνδρομές σε βάσεις δεδομένων, δαπάνες για όργανα και εξοπλισμό και αναλώσιμα. Από χθες και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού της δράσης, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση χρηματοδότησης για το έργο «Επισκέπτες Καθηγητές / Επισκέπτες Ερευνητές» στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis).

Το έργο υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του έργου «Επισκέπτες Καθηγητές / Επισκέπτες Ερευνητές» ανέρχεται σε 59.708.326,78 ευρώ (58.142.250,62 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 85.223.990,72 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/4