Μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος αρχίζει επίσημα την Πρωτομαγιά, με τις φετινές καιρικές συνθήκες να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ξεκινήσει από το τέλος Ιανουαρίου τις πρώτες συσκέψεις, έχοντας θέσει το νέο δόγμα στο τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα».

Έρχονται τα μισθωμένα

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αποφασιστεί και δρομολογηθεί, ο αριθμός των εναέριων μέσων που θα ριχτούν στη μάχη θα φτάσει τα 86 (εθνικός στόλος και μισθωμένα πτητικά μέσα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα μισθωμένα αεροσκάφη θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας από τις αρχές Μαΐου, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σχετικός διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός μέσω της υπηρεσίας NSPA (NATO Support and Procurement Agency) για τη μίσθωση επιπλέον μέσων βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, καθώς ήδη έχει επιλυθεί το ζήτημα οφειλής της χώρας μας στην NSPA, συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ.

Η συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα αποτελείται από 14.168 μόνιμους πυροσβέστες και πυροσβέστριες, μεταξύ των οποίων υπηρετούν 500 δασοκομάντος - ΕΜΟΔΕ, 2.399 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, 292 αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων, από τους οποίους οι 125 αποφοίτησαν από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις 24 Μαρτίου 2023 και είναι πτυχιούχοι οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, μετεωρολόγοι, νομικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθώς και πτυχιούχοι κλάδων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Οι εποχικοί πυροσβέστες που θα συμβάλουν και φέτος θα είναι 2.500 άτομα, αφού θα επαναπροσληφθούν οι 2.428 άνδρες και γυναίκες των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και τα κενά που θα προκύψουν θα συμπληρωθούν με νέα προκήρυξη θέσεων.

Φέτος θα υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 εθελοντές, ενώ όσες εθελοντικές ομάδες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας (η οποία λειτουργεί από τα μέσα Νοεμβρίου 2022 στα Βίλια) αναμένεται να ενταχθούν στο επιχειρησιακό πλάνο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, η Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει πυροσβεστικές μονάδες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»