Στην σύλληψη ενός ακόμη εμπλεκόμενου στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε στην Κρήτη από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ προχώρησαν χθες το βράδυ οι αστυνομικοί. Πρόκειται για 57χρονο άνδρα, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αστυνομία και στον οποίον αποδίδεται ο ρόλος του διερμηνέα στις συνεννοήσεις των μελών του κυκλώματος με τον Ιταλό επίδοξο αγοραστή των αρχαιοτήτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων, βρίσκεται και ένας Σικελός με το όνομα Τζιοβάνι, ο οποίος εκτιμάται πως είχε έρθει στην Ελλάδα για να λειτουργήσει ως μεσάζων στην παράνομη πώληση των αρχαίων.

Οι εφτά συλληφθέντες, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, έφτασαν νωρίτερα σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου, προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα (εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων).

Πρόκειται για αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Μεταξύ τους, επτά άθικτες σχεδόν λάρνακες υστερομινωϊκής εποχής του 13ου και 14ου αιώνα.

arxak4-1024x768-1

«Τα αρχαία προέρχονται πιθανόν από υστερομινωικό νεκροταφείο»

Εκτιμάται ότι οι αρχαιοκάπηλοι βρήκα ασύλητο θολωτό τάφο της υστερομινωϊκής εποχής. Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, είναι πιθανόν να προέρχονται, τα περισσότερα εξ’ αυτών τουλάχιστον, από λαθρανασκαφές τις ευρύτερης περιοχής του Αγ. Μύρωνα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου.

«Υπάρχει περίπτωση να είναι – κάποια τουλάχιστον από αυτά – από την ευρύτερη περιοχή, στην οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα. Από τον Άγιο Μύρωνα, από το δυτικό τμήμα του νομού Ηρακλείου πιθανόν, χωρίς να μπορώ να αποκλείσω να είναι κάποια και από τη Μεσαρά. Είναι η προσωπική μου εκτίμηση με βάση κάποιες από τις φωτογραφίες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Οι λάρνακες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι προέρχονται – διότι τα περισσότερα φαίνεται να ανήκουν στην ίδια εποχή – από υστερομινωικό νεκροταφείο και χρονικά τοποθετούνται γύρω στο 1.400 – 1.330 πΧ. Είναι τα νεκροταφεία των λαξευτών συνήθως μικρών θολωτών τάφων της Μυκηναϊκής περιόδου που περιλαμβάνουν λάρνακες και τέτοιου είδους κτερίσματα».

arxak3-768x1024-1

Όπως εξήγησε η ίδια: «Το πρώτο μέλημα της Υπηρεσίας είναι να καταγράψει τα αντικείμενα, να κάνει την προκαταρκτική τεκμηρίωση, την οποία χρειάζονται και οι Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες τους. Η προέλευσή τους θα προκύψει από την αναλυτικότερη μελέτη τους, που θα γίνει όταν αυτά μεταφερθούν στον δικό μας χώρο. Η υπηρεσία θα επιχειρήσει στην συνέχεια, μέσα από τα αρχεία, να κάνει συσχετισμό τους με προηγούμενες υποθέσεις λαθρανασκαφών, γιατί η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι δεν προέρχονται από πρόσφατες λαθραίες εργασίες – δεν θέλω καν να τις χαρακτηρίζω λαθρανασκαφές γιατί είναι πάντα καταστροφές».

Μάλιστα, η κ. Συθιακάκη εκτιμά πως τα ευρήματα, οι επτά λάρνακες και τα 88 αγγεία, πρέπει να ήταν αποθηκευμένα επί μακρό χρονικό διάστημα. «Και συνήθως έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην διασυνδέονται τα ευρήματα με γνωστές υποθέσεις λαθρανασκαφών που έχουν εντοπιστεί και καταγγελθεί» σημειώνει.

Τέλος, εκτιμά ότι «λόγω του όγκου του υλικού δεν είναι απίθανο να προέρχονται από διαφορετικές λαθρανασκαφές, αλλά θα πρέπει να το μελετήσουν οι συνάδελφοι που εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη περίοδο. Έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς συναδέλφους με υψηλού επιπέδου κατάρτιση στην περίοδο αυτή, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην ταυτοποίηση και άλλων αρχαιοτήτων από συλλογές του εξωτερικού που έχουν επαναπατριστεί».

Αναζητούνται άλλα δύο άτομα

Όπως είναι γνωστό, στην δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα άλλων δύο ατόμων, τα οποία αναζητούνται από την Αστυνομία.

Πρόκειται για 43χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και έναν 71χρονο, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι με τον Ιταλό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο συνταξιούχος λιμενικός που έχει ξανααπασχολήσει τις διωκτικές αρχές στο παρελθόν για άλλα αδικήματα και ο τεχνίτης – ελεύθερος επαγγελματίας ήταν, εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, τα πρόσωπα που ήδη από το 2020 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και αναζητούσαν υποψήφιους πωλητές και αγοραστές αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, ο συνταξιούχος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχε υπηρετήσει ως αρχαιοφύλακας σε αρχαιολογικό χώρο στην Μεσσαρά. Πριν αρκετά χρόνια, το όνομά του ενεπλάκη σε παρόμοια υπόθεση, χωρίς να του απαγγελθούν τότε κατηγορίες.