Είδαμε τις φωτογραφίες. Και προσπαθήσαμε να διακρίνουμε τα συναισθήματα.

Είναι το πρώτο Πάσχα της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας χωρίς τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Αν ζούσε, θα ήταν όλη η οικογένεια στις Σπέτσες, στο Πόρτο Χέλι, θα έκαναν Ανάσταση με τα παιδιά και τα εγγόνια στον Άγιο Νικόλαο στο παλιό λιμάνι στο νησί, η Άννα-Μαρία, ο Κωνσταντίνος, ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ, ο Νικόλαος και η Τατιάνα Μπλάτνικ, μπορεί και όλα τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας. Και τώρα που ο «πατέρας», όπως τον αποκαλούν οι γιοι του, δεν είναι πια στη ζωή, ο Παύλος Γλύξμπουργκ επέλεξε να περάσει τις ημέρες του Πάσχα με τα αγαπημένα του πρόσωπα στο προάστιο Χάμπτονς της Νέας Υόρκης.

Τα έθιμα, η παράδοση, το τελετουργικό αποτελούν τρόπο ζωής για τους διαδόχους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Όπου και αν βρίσκονται. Σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Και κάπως έτσι είδαμε σε σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και στους προσωπικούς λογαριασμούς τους, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο και τον Οδυσσέα-Κίμωνα, να κρατούν στους ώμους τους τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή, στη διάρκεια της περιφοράς του, στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αμερική. Στιγμές κατάνυξης και συγκίνηση χωρίς τον Κωνσταντίνο. Και ύστερα στην έπαυλή τους στο αμερικανικό θέρετρο έστρωσαν το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι με κάθε επισημότητα, με αρνί, κόκκινα αυγά και τσουρέκι, σαν να βρίσκονταν στην Ελλάδα. Στη φύση.

Η Άννα-Μαρία πέρασε το πρώτο της Πάσχα χωρίς τον σύζυγό της, με τον μικρότερο γιο της, Φίλιππο, και τη γυναίκα του, Νίνα Φλορ, οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη στη Μήλο για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στα Πολλώνια της Μήλου, στον ενοριακό ναό της Αγίας Παρασκευής ανάμεσα σε πλήθος κόσμου, και να γιορτάσουν το Πάσχα κοντά στους ντόπιους. Την ίδια στιγμή ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ, ο οποίος προωθεί το ταλέντο του και ως φωτογράφου, βρέθηκε με τη γυναίκα του, Τατιάνα Μπλάτνικ, στο Σικάγο για να προωθήσει τα έργα του και την καινούργια του έκθεση. O Νικόλαος δεν κρύβει την αγάπη του για τη φωτογραφία ήδη από το 2013, με την πρώτη του έκθεση να φιλοξενείται στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο το 2015.

Την επόμενη χρονιά παρουσίασε τη δουλειά του στο Κατάρ, ενώ μια επιλογή από εικόνες του φιλοξενήθηκε και στο βιβλίο για την ελληνική κουζίνα της Τατιάνα Μπλάτνικ, με μαγειρική και φιλανθρωπικό σκοπό, με τίτλο «A taste of Greece». Το 2018 παρουσίασε την έκθεση «Phos. Ταξίδι στο φως» στην Αυστραλία και τώρα το «ταξίδι» συνεχίζεται στην Αμερική, με αφετηρία την Αθήνα, την Ελλάδα, στην οποία έχει επιλέξει να ζει το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια...

Ρεπορτάζ: Σάντυ Τσαντάκη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4